Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

De Poel

De Poel

Welkom in De Poel

Ontdek ten noorden van Nisse graslanden met een bijzondere geschiedenis. In natuurgebied De Poel kun je in het voorjaar heerlijk wandelen tussen de bloeiende meidoorns. Het voormalige zoutwinningsgebied is een plaats waar veel dieren zich thuis voelen.

Paul Begijn
Paul Begijn

Boswachter van dit gebied

Meer over De Poel
 • Routes
 • Over het gebied

  Natuur met geschiedenis

  Natuurgebied De Poel is een uniek stuk ‘oudland’ met veel hoogteverschillen, poelen en heggen. De onderste laag veen was vroeger doordrenkt met zout water en werd daarom tussen de 14de en 16de eeuw gebruikt voor zoutwinning. Hierdoor verzakten delen van de graslanden, wat het gebied een uniek karakter heeft gegeven.

  De Poel

  Scholekster

  Natuur met witte bloemenzee

  De Poel bestaat uit het Ganzengebied (veelal grasland) en het Heggengebied (dijken). Voor grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters zijn de graslanden ideale plekken om te broeden. Meidoorns zorgen in het voorjaar voor een prachtige witte bloemenzee. Onder andere de tuinfluiter, kneu, spotvogel en heggenmus nemen dan bezit van deze natuur. Daarnaast zijn de meidoorns een belangrijke bron van voedsel voor talloze vogels. Tot diep in de winter snoepen zij van de rode meidoornbessen.

   

  De Poel

  Kleuren in de natuur

  Ook een wandeling over de dijken van De Poel is de moeite waard. Van mei tot september worden ze versierd door gele agrimonie en de purperen wilde marjolein. In de schoongehouden poelen en sloten van het natuurgebied vindt je onder andere watersalamanders en groene kikkers.

  Wat kun je in natuurgebied De Poel doen?

  Hoe kun je natuurgebied De Poel bereiken?

  Rijd met de auto via Nisse naar Heinkenszand. Volg verder de borden naar de Schaapskooi. Daar kun je parkeren. Adres voor navigatie: Nieuwkamerseweg 3 Heinkenszand. Ga je met het openbaar vervoer? Vanaf NS-station Goes is het 30 min fietsen. Of neem de bus naar Heinkenszand en ga vandaar te voet of per fiets naar de schaapskooi (circa 3 km).

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Informatiepunt Zwaakse Weel

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie