Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Bomen aan Haagdijk ’s-Gravenpolder blijven staan

20 december 2017 | Paul Begijn

De populieren aan de Haagdijk in ’s-Gravenpolder bepalen ook komende jaren het landschapsbeeld

Bomen aan Haagdijk ’s-Gravenpolder blijven staan

Het besluit is tot stand gekomen op basis van de uitkomsten van een inloopavond en een onafhankelijk onderzoek dat uitwijst dat de bomen nog in gezonde staat verkeren.

Voor -en tegenstanders

Aanleiding voor het gezamenlijke besluit is de discussie die ontstond rond de staat van de bomen aan de Haagdijk. Er was een groeiend aantal klachten, die varieerden van overlast door afvallende takken tot schaduwwerking in de tuinen van bewoners. Tegelijkertijd kwamen er signalen binnen voor het behoud van de karakteristieke dijk met populieren. Dit vormde de reden voor het houden van een inloopavond om de stem van de inwoner te horen.

Inloopavond

Aan de oproep voor de inloopavond op 6 november in het dorpshuis in ’s-Gravenpolder werd goed gehoor gegeven. Er kwamen ruim 75 inwoners op af, goed voor 47 ingevulde formulieren waarop inwoners aangaven voor of tegen behoud van de bomen te zijn. Een meerderheid (50%) van de inwoners gaf aan voor het behoud van de bomen te zijn, mits ze goed onderhouden worden om het gevaar van vallende takken te beperken. Een deel van de inwoners (42%) is tegen het behoud, met als voornaamste argument schaduwwerking en veiligheid. 8% had geen mening. In de scores zijn de meningen van de inwoners wonend tegen de Haagdijk dubbel zo zwaar meegeteld. Daarbij is schaduwwerking voor Natuurmonumenten geen argument om bomen te kappen.

placeholder

Longen van onze aarde

Om een goed oordeel te kunnen geven, is na de inloopavond nog aanvullend onderzoek gedaan naar de staat van de bomen, die zo’n 35 jaar op de dijk staan. Het onderzoek is uitgevoerd door Karelse Boombeheer in Goes. Zij stellen in hun rapport dat de kwaliteit van de bomen ruim voldoende is. “Er zijn op dit moment geen indicaties dat de levensverwachting van de bomen beperkt zou zijn”, stelt het rapport.Natuurmonumenten, eigenaar van de dijk, is tevreden met de uitkomsten van de inloopavond en het aanvullend onderzoek. Boswachter Rene Wink: “De populieren aan de Haagdijk houden veel mensen bezig. We zijn blij met de betrokkenheid van de omgeving, zeker als het om een dijk gaat die grenst aan een woonkern. Natuurmonumenten heeft als doel het behoud van het typische cultuurlandschap in de Zak van Zuid-Beveland met z’n typische kronkelende dijken en kreeklopen. Daar horen gezonde vitale populieren bij. Bomen vormen de longen van onze aarde, daar moeten we zuinig op zijn.” Om de kwaliteit van de bomen te kunnen waarborgen, voert Natuurmonumenten jaarlijks boomveiligheidscontroles uit. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, worden de bomen begin 2018 bijgesnoeid met een hoogwerker.

Paul Begijn
Paul Begijn
logo