Ga direct naar inhoud
Nationaal Park Weerribben - Wieden

De Wieden | Nationaal Park Weerribben - Wieden

  • Erfgoed ontdekken
  • Fietsen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Lente in De Wieden

Laat je verwonderen en geniet!

In dit prachtige gebied kun je heerlijk varen, wandelen en fietsen op de sloten, vaarten en meren. Je ervaart de natuur hier heel dichtbij, je voelt de bewegingen van het water, ruikt de planten en bloemen en hoort en ziet vogels vanaf ooghoogte of vanuit een vogelkijkhut. Met enig geluk kun je zélfs een otter spotten. Kom en laat je verwonderen in De Wieden, want iedere dag is anders in dit unieke uitgestrekt moerasgebied met rietlanden, trilvenen, hooilandjes en moerasbos.

Ronald Messemaker
Ronald Messemaker

Boswachter van dit gebied

Meer over De Wieden | Nationaal Park Weerribben - Wieden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Natuurgebied De Wieden maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een enorm meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Bijna 11.000 hectare waterrijke natuur waar je kunt varen, wandelen en fietsen. Op de grote meren kan het soms flink spoken, maar je vindt er ook stille wateren waar de wolkenlucht glansrijk in weerspiegelt.

  Kleurrijk landschap

  Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Zij wonnen hier vanaf de vijftiende eeuw turf, een kostbare brandstof. Het veengebied werd door de tijd heen langzaam afgegraven. Zo kreeg het water steeds meer meer ruimte. Er ontstonden grote meren (wieden), zoals de Belterwijde en Beulakerwijde (ook Belterwiede en Beulakerwiede genoemd).

  Na de vervening raakte De Wieden in rustiger vaarwater. Het gebied werd gebruikt voor de teelt van riet, als hooiland en weidegrond. Platte boten met vee en rieten voeren af en aan. Te natte delen werden aan de natuur overgelaten. Zo ontstond een kleurrijk landschap waar we nu van kunnen genieten. Het barst er van de vogels, er bloeit van alles, in het water spelen otters en er zijn allerlei overgangen van nat naar droog, van open naar dicht, van kleinschaligheid naar weidsheid.

  Natuurmonumenten beschermt en beheert dit gebied in al zijn afwisseling en schoonheid met zorg, samen met boeren, loonwerkers en vrijwilligers. Bekijk hier onze natuurvisie over De Wieden.

  Europees diploma

  Het Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft sinds 1995 het predicaat 'Excellent Natuurbeheer'. Dit Europees diploma is gegeven aan Weerribben-Wieden, onder meer vanwege de unieke samenstelling van het gebied, het laagveen en de biodiversiteit. Een erkenning voor de natuurwaarden die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in het hele gebied. Het diploma is bestemd voor beschermde natuurgebieden en wordt uitgereikt voor een periode van vijf jaar. Lees meer -> 

  Het water op

  De mooiste manier om De Wieden te ontdekken is vanaf het water. Stap aan boord van fluisterboot ‘Aalscholver’ of ‘Zwarte Stern’ en geniet onderweg van de vogels, de bloemen en kleurrijke landschappen. Via ons Bezoekerscentrum kun je je aanmelden om mee te gaan met één van de vaarexcursies. Vaak inclusief een ervaren gids die je alles kan vertellen over de omgeving om je heen. Peddel je liever zelf? Huur dan een kano, kies een kanoroute en ga het water op. 

  Wandel- en fietsroutes

  Door De Wieden lopen rondwandelingen over gras- en vlonderpaden, dwars door rietlanden, drassige stukken en weides vol bloemen. Eenmaal onderweg op een van de wandelroutes is een doorkijkje over het water nooit ver weg. Ook fietspaden zijn er volop, over dijkjes en kades, door weidevogelgebieden en langs molentjes en monumenten. 

  Vogels kijken

  Nationaal Park Weerribben-Wieden is een eldorado voor vogels. Er broeden liefst 140 tot 150 soorten. Van de bekende fuut en blauwborst tot zeldzame soorten als de snor, kleinst waterhoen en watersnip. In de Auken, een moerasgebied ten noorden van Giethoorn, huist een kolonie purperreigers en lepelaars. De water- en moerasvogels in De Wieden zijn vanuit verschillende vogelkijkhutten te zien.

  Op de hooilanden en weides vol orchideeën, dotterbloemen en pinksterbloemen hoor je weidevogels zoals de kievit, grutto en tureluur hun eigen naam roepen. Ook de wulp jubelt er lustig op los. De weidevogels zoeken elkaar in het vroege voorjaar graag op in drassige graslanden als ze net terug zijn uit Afrika.

  Eendenkooien

  Natuurmonumenten beheert vier eendenkooien in De Wieden. Vroeger werden hier eenden gevangen. Nu zijn het plekken met een verborgen schoonheid. Achter de kooibossen liggen verscholen plassen waar de natuur zich ongestoord heeft ontwikkeld. Je proeft hier de geschiedenis wanneer je een kijkje komt nemen. Het is een intieme omgeving om de stilte te ervaren.

  Vanwege de rijke natuur en cultuurhistorie kocht Natuurmonumenten De Bakkerskooi al in 1934. Daarna volgde de aankoop van de Grote Otterskooi in 1940, de grootste eendenkooi van Europa. Later volgden nog de aankoop van eendenkooi de Kiersche Wijde en de Klaverskooi.

  De Grote Otterskooi is met dertig hectare zo’n tien keer zo groot als de gemiddelde eendenkooi in Nederland. De kooi was vanaf eind 18de eeuw in gebruik en telde 5 kooiplassen met in totaal 17 vangpijpen. Een omvang die garant stond voor een hoge opbrengst: een goede dag leverde de kooikers honderden eenden op. De kooi is vernoemd naar de familie Otter. Wil je eens een kijkje achter de schermen nemen? Ga met de boswachter mee op vaarexcursie naar de Grote Otterskooi.

  Help bij het behoud van De Wieden

  De natuur heeft jou nodig en jij kunt op meerdere manieren een steentje bijdragen. Er zijn zoveel mooie natuurgebieden in jouw directe omgeving en daar moeten we met z'n allen goed voor zorgen. Je kunt lid worden van onze vereniging en met jouw bijdrage help je mee in het beheer en behoud van o.a. dit prachtige moerasgebied .

  Word lid en help bij het behoud van De Wieden
 • Wandelen

  Veenweidepad

  Een prachtige wandelroute in Nationaal Park Weerribben - Wieden langs weides en plassen vol vogels. De route ligt nabij Wanneperveen en Giethoorn.

  • 4 km
 • Fietsen

  Fietsroute De Wieden, langs Giethoorn

  Fiets rond de Beulakerwijde en Belterwijde bij Giethoorn en bewonder de meren, uitgestrekte rietvelden, bloemrijke hooilanden en dichtbegroeide moerasbossen van De Wieden. Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is het ideale startpunt voor een dag in dit waterrijke na...

  • 43,14 km
 • De Wieden

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum De Wieden
  De Wieden

  Nieuws

  Direct naar

  De Wieden

  Wat wij hier doen

  Landschap in stand houden

  Samen met vrijwilligers, pachters en loonwerkers houden we de afwisselende landschappen van De Wieden in stand. Doen we niets, dan verandert alles in bos. Daarom maken we regelmatig nieuw open water, zoals vroeger de verveners deden. Hierdoor begint het zogenaamde ‘verlandingsproces’ opnieuw. Soms ontstaat dan het zeldzame trilveen. De Wieden is een van de laatste gebieden in West-Europa waar je dit 'drijvende land' tegenkomt. Het is een bijzonder gevoel als je er overheen loopt; de grond beweegt met je mee. In de wintermaanden zijn de rietsnijders hard aan het werk. Zij snijden riet tussen december en april, dat daarna weer uitgroeit tot wuivende rietvelden. Onze vrijwilligers helpen mee met het onderhoud van routes, paden en cultuurhistorische monumenten zoals eendenkooien en watermolens. Zo houden we De Wieden aantrekkelijk voor planten, dieren én mensen.

  Word ook vrijwilligerBekijk onze nieuwe natuurvisie