Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gloednieuwe laan op landgoed Dorth

20 december 2021 | Jantine Wesselink

Hij staat er! De gloednieuwe laan op landgoed Dorth, bij Harfsen (GLD). In drie weken tijd heeft de oude laan plaatsgemaakt voor 60 jonge winterlindes. Strak in het gelid, om op termijn weer een imposante laan te worden.

nieuwe laan Dorth

Gelijk vanaf de parkeerplaats zie je de jonge bomen al staat. Natuurlijk, is het voor ons boswachters ook even wennen. In dit geval staat het behoud van cultuurhistorie op landgoed Dorth voorop. Jarenlang heeft de laan dienst gedaan als een zogenaamde ecologische laan. Dode bomen of takken boden een onderkomen aan holenbroeders als spechten en vleermuizen.

Karakteristieke laanbeleving

De 42 beuken en 7 eiken hebben plaatsgemaakt voor 60 winterlindes. Ze zijn zodanig geplant dat er weer sprake is van een karakteristieke laanbeleving. Dus bomen van dezelfde soort in een rij op gelijke afstand van elkaar. 

Winterlinde bruist van het leven

De keuze om winterlinde te planten is gemaakt om ecologische redenen. Deze soort trekt namelijk veel insecten aan en zorgt voor een dunne strooisel laag, die gunstig is voor paddenstoelen en voorjaarsbloeiers. En in juni geurt de bloesem ook nog eens heerlijk. 

Lees meer over het laanherstel op Dorth en bij Natuurmonumenten in het algemeen >>

te vervangen laan Dorth

De aftakelende 'oude' laan

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink