Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedseizoen is rustpauze voor natuurherstelwerkzaamheden

17 maart 2023 | Sietske Westerhof Marchand

Natuurmomenten is afgelopen najaar van start gegaan met de aanleg van nieuwe kades in het Natura 2000 gebied Fochteloërveen. Door de aanleg van de kades wordt kostbaar regenwater beter vastgehouden. De werkzaamheden zijn onderdeel van een meerjarig natuurherstelproject in het hoogveengebied. Door stikstof, klimaatverandering en verdroging gaat de kwaliteit van de natuur steeds verder achteruit en verdwijnt een belangrijk leefgebied voor unieke planten en dieren.

Natuurherstelwerkzaamheden Fochteloërveen

Rust en natuurherstelInmiddels is er in het Fochteloërveen ongeveer 9 kilometer aan kades van zand en leem gerealiseerd. In dit deel van het hoogveen is het daardoor nu al mogelijk om het regenwater beter vast te houden en krijgt het veenmos de kans om te herstellen. Nu lonkt de lente en maken vogels zich op voor het broedseizoen. De werkzaamheden in het hoogveen worden daarom nu gestaakt om de natuur de rust te geven die zo belangrijk is. Na het broedseizoen zullen de natuurherstelwerkzaamheden weer verder gaan.

 

Natuurherstelwerkzaamheden Fochteloërveen vanuit de lucht

Bijzondere beschermingHet Fochteloërveen is in het Europees netwerk Natura 2000 opgenomen en volgens Europese wetgeving beschermd. Het natuurgebied heeft die beschermingsstatus omdat het een onmisbaar leefgebied is voor zeldzame planten en dieren. De omstandigheden om te leven en groeien zijn er extreem. Voedselarm, nat en zuur. Alleen specialistische soorten, aangepast aan deze moeilijke omstandigheden gedijen er. De noordse glazenmaker, het veenhooibeestje, de kraanvogel en maar liefst drie soorten slangen zijn daar voorbeelden van.

Veenhooibeestje

Veenhooibeestje

Extra schuilplaatsenHet open hoogveenlandschap is een aantrekkelijke plek voor reptielen. Er zijn volop plekken om te zonnen. De dieren hebben de warmte van de zon nodig om energie te krijgen. Daarnaast bieden de veenmoerassen verkoeling tijdens hele warme dagen en zijn de ruigtes rondom de moerassen ideale schuilplaatsen. De nieuwe kades zullen over enkele jaren ook een aantrekkelijke plek voor slangen en hagedissen zijn. Op de nieuwe zandkades zal heide gaan groeien die beschutting biedt. Tot die tijd helpen we een handje, door reptielenverblijven te creëren.

In de natte delen van het hoogveen worden maar liefst twintig van dit soort verblijven gemaakt waar reptielen kunnen schuilen. Dat doen we met materialen die vrijkomen bij de werkzaamheden in het gebied, zoals takken en boompjes, afgedekt met een laag veen.

Bouw reptielenverblijf

Bouw reptielenverblijf

Sietske Westerhof Marchand