Ga direct naar inhoud
Nieuws

Terugblik Veencafé – Sterren van het hoogveen

28 maart 2024 | Hanneke Wijnja

Voor het eerst sinds lange tijd vond op dinsdag 6 februari weer een editie van het Veencafé plaats. Ditmaal werd dé ster van het hoogveen in de spotlights gezet: veenmos. Onder leiding van ecoloog Jacob de Bruin (Natuurmonumenten) en Ralph Temmink (Universiteit Utrecht) werden de deelnemers meegenomen in de natte wereld van het veenmos.

Veencafe Sterren van het hoogveen

Ecoloog Jacob de Bruin vertelde de aanwezigen over de ontstaanswijze van het Fochteloërveen als hoogveengebied. Verschillende soorten veenmossen passeerden te revue: waterveenmos, hoogveenmos, wrattig veenmos, fraai veenmos, stijf veenmos, gewimperd veenmos, violet en bruin veenmos. 

Ralph Temmink, ecoloog en universitair docent aan de Universiteit Utrecht, vertelde over de condities die nodig zijn voor optimaal hoogveenherstel: permanent natte omstandigheden met weinig stikstof. Waarom? Veenmos (wetenschappelijke naam Sphagnum) doet het goed in zure en natte condities. Planten groeien in die omstandigheden juist minder goed, waardoor veenmos niet wordt verdrongen. Daarnaast zitten er in veenmos bacteriën die stikstof uit de lucht halen, waardoor ze sneller kunnen groeien. Maar let op, veenmos is goed in staat om CO2 op te nemen en door de natte condities breekt dit niet snel af. Hierdoor speelt veenmos een belangrijke rol in CO2 vastlegging. Het vernatten van veengebieden is zelfs een belangrijke ‘natuurlijke’ manier om CO2-uitstoot te verminderen.

Het bleef niet enkel bij vertellen over deze bijzondere landschapsbouwer. Deelnemers aan dit Veencafé konden zelf het veenmos onder de loep nemen. Onder de microscoop waren de structuren van verschillende soorten veenmos goed te zien. 

Van inzoomen naar uitzoomen, want het tweede deel van de avond stond in het teken van ophalen van ervaringen van omwonenden. Wat betekent het Fochteloërveen voor hen? Groepen gingen hierover met elkaar in gesprek. Gegeven antwoorden varieerden van de slangenarend tot aan rust tot aan CO2-certficaten. Het ene antwoord werd vaker gegeven dan het andere. Een weergave van de antwoorden vind je hieronder:

woordenwolk Veencafe

Wat betekent het Fochteloërveen voor jou?

We kijken terug op een inspirerende avond met elkaar. Verschillende ins en outs werden gedeeld rondom (veen)mos. Nu het voorjaar er weer aankomt hebben we nog een belangrijke tip voor je: koop turfvrije potgrond!

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja