Ga direct naar inhoud

Duurzaam tuinieren: koop turfvrije potgrond

Jaarlijks kopen we in tuincentra vele zakken potgrond om de planten in onze tuin weelderig te laten groeien. Maar wist je dat daar veel veen in zit? En dat daarvoor elders natuur vernietigd wordt? Lees hier hoe dat anders kan.

Bloemen planten potgrond

Zeventig tot honderd procent van potgrond bestaat uit veen. En ook in tuinaarde en compost wordt bijna altijd veen verwerkt. Om aan dat veen te komen, worden in verschillende Europese landen (Duitsland, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen, Polen, Rusland en Zweden) hoogveengebieden afgegraven. Dat vernietigt de natuur, inclusief alle bijzondere dieren en planten die er leven. Veen houdt bovendien water vast en werkt zo als klimaatbuffer voor droge perioden. En nog een reden om zuinig om te gaan met veen: als veen gedroogd wordt, komt er veel CO2 vrij.

Maak zelf potgrond

Meng twee delen tuingrond met een deel compost. Als je een composthoop hebt, gebruik je hiervoor natuurlijk je eigen compost. Maar er zijn ook gemeenten waar je het soms gratis af kunt halen. 

Lees hier hoe je je eigen compost maakt

Bladaarde: boordevol voedsel voor je planten

Eigenlijk ook heel simpel te maken: bladaarde. Verzamel in de herfst goed verteerbare bladeren van bijvoorbeeld berken of eiken en maak er berg van in een hoek van je tuin. Al vrij snel zal de hoop vol regenwormen en andere diertjes en schimmels zitten, die de bladeren in minder dan een jaar tijd afbreken tot rulle, vruchtbare aarde. Ideaal als mulch om de bodem mee te bedekken en je planten mee te voeden.

Turfvrije potgrond kopen

Er zijn mengsels met kokosvezels en compost in de handel. Dat noem je turfvrij. Turf is de gedroogde vorm van veen. Turfvrije potgrond is op steeds meer plekken te koop

Maak je tuin klimaatproof

Extreme droogte en wateroverlast…Steeds vaker kampen we met de gevolgen van klimaatverandering. Dat moet anders.  In plaats van water zo snel mogelijk afvoeren, moeten we het opvangen en vasthouden. Natuurmonumenten doet dit door klimaatbuffers aan te leggen. Help je ook mee? Ga aan de slag en maak je tuin of buurt klimaatproof met de 10 tips uit het actiepakket.

Vraag hier het gratis actiepakket aan

Nog meer tips voor een groene tuin

Mathiska, onze boswachter met groene vingers, weet als geen ander hoe je een tuin vol leven krijgt. Wil je weten hoe je in jouw tuin meer bloemen, vlinders, vogels en andere dieren krijgt? Lees de tuintips van Mathiska en ga zelf aan de slag! 

Bekijk hier alle tuintips