Ga direct naar inhoud

Maak een groen dak

Heb jij een schuurtje, hout- of fietsenhok? Dat is perfect geschikt voor een groen dak. Sedums zijn zeer geschikt, want deze planten slaan water op en kunnen extreem goed tegen hitte. En zo'n groen dak ziet er niet alleen mooi uit. Het heeft ook nog een verkoelend effect. Maak je tuin klimaatproof!

Groen dak

Voordelen groen dak

  • Vangt water op, zodat het niet rechtstreeks wegstroomt via de regenpijp het riool in.
  • Heeft een verkoelend effect. Een zwarte vlak absorbeert namelijk meer warmte. 
  • Verhoogt de biodiversiteit in je tuin. Vooral als je er aantrekkelijke nectarplanten op zet.

Zo maak je een groen dak

  1. Check van tevoren of dakconstructie sterk genoeg! Zorg ervoor dat het dak goed waterdicht is.
  2. Breng een drainagelaag aan, zodat er geen water op je dak blijft staan en je plantjes wegrotten. Het water moet goed weg kunnen lopen. Doe dit bijvoorbeeld door met een dun laagje grind, als je dak dat houdt tenminste. Er zijn ook drainagematten te koop.
  3. Substraatlaag met voeding voor de planten. Sedumplanten hebben niet zoveel voeding nodig, een klein laagje substraat is voldoende. Ga je er kruiden op zetten, gebruik dan wat meer substraat.
  4. Dan plantjes erop die tegen droogte kunnen, kruiden of sedum bijvoorbeeld. Sedumpanten zijn ook te koop als kant-en-klare matten of zelfs inclusief lichtgewicht drainagelaag.

Klimplanten voor nog meer groen

Je kunt de boel natuurlijk ook nog laten begroeien met klimop of een ander stel klimmers. Klimop blijft het hele jaar groen. In het voorjaar levert het een mooie nestgelegenheid voor vogels op en in het najaar een welkome nectarbron voor insecten. Ook kun je eenjarigen als lathyrus, Oost-Indische kers en winde laten groeien.

Subsidie aanvragen

Veel gemeentes geven subsidie op aanleg van een groen dak, maar ook bij verschillende waterschappen kun je subsidie aanvragen. Check dus even de website van je gemeente!

Maak je tuin klimaatproof

Extreme droogte en wateroverlast... De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk merkbaar. Het kan anders. Als we de natuur inzetten als bondgenoot, kunnen we weersextremen beter aan. Natuurmonumenten helpt Nederland klimaatproof te maken met natuur. Help je ook mee? Ga aan de slag en maak je tuin of buurt klimaatproof met de 10 tips uit het actiepakket.

Vraag hier het gratis actiepakket aan

Nog meer tips voor een groene tuin

Mathiska, onze boswachter met groene vingers, weet als geen ander hoe je een tuin vol leven krijgt. Wil je weten hoe je in jouw tuin meer bloemen, vlinders, vogels en andere dieren krijgt? Lees de tuintips van Mathiska en ga zelf aan de slag! Maak van je tuin een mini-natuurgebied.

Bekijk hier alle tuintips