Ga direct naar inhoud
Nieuws

Baardvleermuis overwintert graag op forten in de Vechtplassen

07 maart 2019 | Tamara Overbeek

Tijdens onze jaarlijkse vleermuizentelling op onze forten in de Vechtplassen is de Baardvleermuis veelvuldig waargenomen met een aantal van 33 tegen 89 vleermuizen in totaal. Fort bij Abcoude is daarbij veruit de meest favoriete verblijfplaats van vleermuizen.

Baardvleermuis

Baardvleermuis

Ondanks dat de Baardvleermuis het meest zeldzaam is van de genoemde soorten, is hij wel het meest waargenomen op de 5 forten met een aantal van 33. In de zomer verblijft de Baardvleermuis overdag in bomen, op zolders of in oude gebouwen. ‘s Nachts jagen ze in de open vlakte langs bosranden op insecten.

Uitstekende winterverblijfplaats

In totaal zijn er 89 vleermuizen, variërend van de gewone dwergvleermuis, watervleermuis, baardvleermuis tot de grootoorvleermuis, waargenomen op 5 forten in de Vechtplassen. Het gaat hier, naast Fort bij Abcoude, om Fort Nieuwersluis, Fort Kijkuit (Kortenhoef), Fort Uitermeer (bij Weesp) en Fort Hinderdam (ruïne in de Vecht bij Nederhorst den Berg). Forten zijn uitstekende winterverblijfplaatsen omdat het er bijna altijd donker en vochtig is met een constante temperatuur.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek