Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Fort de Schans

Fort de Schans

Welkom in Fort de Schans

Dit stervormig fort vlak bij Oudeschild, aan de oostzijde van Texel heeft een bewogen geschiedenis waarin Willem van Oranje, de VOC en Napoleon een belangrijke rol hebben gespeeld. Je kunt het fort gratis bezoeken.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Fort de Schans
  • Routes

Over het gebied

Stervormig fort vlak bij Oudeschild, aan de oostzijde van Texel. Fort de Schans heeft een bewogen geschiedenis waarin Willem van Oranje, de VOC en Napoleon een belangrijke rol hebben gespeeld. Gratis te bezoeken.

Van de Oranjes...

Willem van Oranje liet Fort de Schans rond 1574 aanleggen. Zo wilde hij Texel en de voor de scheepvaart belangrijke Rede van Texel beschermen tegen de Spanjaarden. Ook in de gouden eeuw was Texel een zeer belangrijk punt voor de scheepsvaart. Voor de rede lagen vaak honderden koopvaardijschepen van de VOC voor anker tot de wind gunstig was om uit te varen.

...tot aan Napoleon

In 1811 liet de Franse keizer Napoleon Bonaparte het fort vergroten en werden twee steunforten gebouwd: Redoute en Lunette. De rest van zijn plannen kwam niet tot uitvoering en na de Franse tijd begint het verval. Rond 1930 graaft men zelfs de helft van het fort af om de grond te gebruiken voor dijkverzwaring! Gelukkig keert het tij en eind jaren 90 restaureert Natuurmonumenten de overgebleven helft van het fort.

Wat kun je zien op het fort?

Het fort is vrij toegankelijk voor wandelaars, van zonsopgang tot zonsondergang.

  • Wandel over het stervormige fort.
  • Ontdek de rijke cultuurhistorie, zoals de resten van een eeuwenoud straatje en een kanon met traditioneel rolpaard uit 1809.
  • Voor groepsexcursies op het fort graag contact opnemen met Kaap Skil.
Fort de Schans

Fort de Schans

Wandelen en fietsen naar het fort

Vanaf de openbare weg zie je het fort en de steunforten zo liggen. De aarden wallen steken fier boven het landschap uit.

  • De fietsroute van 32 kilometer die Natuurmonumenten op Texel heeft uitgezet komt langs Fort de Schans en de twee steunforten. 
Fort de Schans

Fort de Schans

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Direct naar