Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Tuinmanswoning De Velhorst

19e eeuwse tuinmanswoning op landgoed Velhorst, met ernaast een in oude luister herstelde moestuin die iedere donderdag te bewonderen is.

Tuinmanswoning De Velhorst

Leifruit

De nutstuin naast de tuinmanswoning bestaat uit een perenboomgaard en een moestuin met tuinmuur, kassen en broeibakken. Langs de gevels van de tuinmanswoning groeit leifruit, dat in verschillende snoeivormen langs latwerk wordt geleid. Door de warmte en beschutting van de muur rijpt het fruit sneller.

Dakpannen

Het monumentale schilddak is gedekt met Hollandse pannen, typische Nederlandse dakpannen die al sinds 1500 in gebruik zijn. Kenmerkend is de sterke golving van het waterafvoerend gedeelte. In later tijd wordt de gesmoorde variant gemaakt: door tijdens het bakken zuurstof te onttrekken uit de oven, waardoor de klei blauwgrijs kleurt.

  • Bouwjaar: 1822
  • Architect: Aannemers Derk, Adrianus en Egbert Lijsen
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo