Ga direct naar inhoud

Huis Oosterheide

Een wit sprookjeskasteel verscholen in de Oosterhoutse bossen in West-Brabant.

Huis Oosterheide

De welgestelde Karel J.C. del Court van Krimpen koopt in het begin van de 20e eeuw flink wat heidegronden ten zuiden van Oosterhout. Zijn buitenhuis in Velsen moet plaatsmaken voor de bouw van de hoogovens, dus hij is gedwongen om te verhuizen.

Rechte lijnen

Het huis is gebouwd in de nieuw-historiserende stijl. Deze conservatieve bouwstijl is vooral veel toegepast tussen 1905 en 1925. Blikvanger van het huis is de drie verdiepingen hoge toren met een spits dak en windvaan.

Heerenhuys en tientallen boomsoorten

Hij laat architect Jan Oomen uit Oosterhout een 'heerenhuys' ontwerpen en pakt de bebossing van het heidegebied voortvarend aan. Er zijn wel 70 verschillende boomsoorten op het landgoed aangeplant!

Pas in 1915 komt Del Court van Krimpen er met zijn vrouw en twee kinderen definitief wonen. Er is dan meer woonruimte nodig, dus laat hij de salon vergroten door de aanbouw van een erker. Aan de achterkant komt er een provisiekamer bij.

De ramen met roedenverdeling hebben luiken met zwart-wit zandlopermotief. De gevels zijn witgepleisterd en voorzien van sierankers. Het interieur heeft nog gave onderdelen uit de tijd van de bouw, zoals de hal en trappartij.

  • Bouwjaar: 1909
  • Architect: Jan Oomen
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid