Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grote karekiet ‘Erik’ weer teruggekeerd uit Afrika

11 juli 2019 | Tamara Overbeek

Grote karekiet ‘Erik’ is weer aan het broeden in de Loosdrechtse plassen. De werkgroep ‘Grote Karekiet Vechtplassen’ heeft een aantal grote karekieten voorzien van een zender om de populatie te kunnen onderzoeken. De zender van ‘Erik’, vernoemd naar onze boswachter Erik de Haan, geeft aan dat hij afgelopen winter helemaal naar Guinee, Afrika heeft gevlogen. Begin mei 2019 is hij weer teruggekeerd in de Loosdrechtse plassen om daar te gaan broeden.

grote karekiet

Leeg nest

Helaas werd zijn eerste nest leeg gehaald door een roofdier dat alleen de pootjes van de kuikens achterliet in het nest. Zijn vrouwtje heeft daarna gelukkig een nieuw nest gebouwd, 20 meter verderop. We hopen hierbij op een beter resultaat.

 

nest grote karekieten

Nestje grote karekieten

Zeldzaam

De grote karekiet is een zeldzame vogel geworden en broedt nog maar op enkele plaatsen in Nederland. Met dit onderzoek probeert de werkgroep daarom meer te weten te komen over dit vogeltje om het beter te kunnen beschermen. Zo plaatsen ze in de Loosdrechtse plassen rasters langs rietoevers om te voorkomen dat ganzen het riet beschadigen. Op deze manier kunnen er stevige stengels riet groeien, waar de grote karekiet zijn nestje in kan maken.

Op onderstaande kaart staat de route die Erik afgelopen winter heeft afgelegd.

Vliegroute grote karekiet Erik 2018-2019

Vliegroute van Grote karekiet 'Erik'

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek