Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe natuurvisie voor de Vechtplassen

28 mei 2019 | Tamara Overbeek

Onlangs heeft de beheereenheid Vechtplassen haar Natuurvisie afgerond. Natuurmonumenten geeft hierin aan hoe we de komende 18 jaar bij gaan dragen aan het beschermen en herstellen van de bijzondere natuur in de Vechtplassen. Daarnaast gaan we zorgen dat onze bezoekers optimaal kunnen genieten van het mooie natuurschoon in de Vechtplassen.

Rietorchissen in de Kortenhoefse plassen

Beschermd

De vechtplassen, die o.a. bestaan uit de Ankeveense, Kortenhoefse en Loosdrechtse plassen, is een laagveengebied met een Europese beschermde status. Door de eeuwen heen heeft de mens het gebied gebruikt en gevormd. Hierdoor is een landschap ontstaan van kaarsrechte sloten, smalle akkers, open water, rietlanden, veenbossen en natte graslanden. Er leven zeldzame moerasvogels zoals snorren, grote karekieten, purperreigers en roerdompen. Maar ook weinig voorkomende planten als rietorchissen en blauwe knopen bloeien hier.

Vijf doelen

We hebben vijf doelen opgesteld om de Vechtplassen te beschermen, te herstellen en goed beleefbaar te maken:

  1. Een aaneengesloten natuurgebied zonder obstakels voor dieren
  2. Een gezond watersysteem met genoeg schoon water
  3. Natuurparels koesteren en ontwikkelen
  4. Een landschap waarvan je de geschiedenis kunt aflezen
  5. Een toegankelijk gebied om van te genieten

Samen met de omgeving

De Vechtplassen liggen in een dichtbevolkt gebied en dat betekent veel recreatie, verkeer en landbouw. We werken daarom onder meer samen met de bewoners, overheden, recreatieondernemers en de landbouwsector om onze doelen te bereiken en zo samen een beweging in gang te zetten.

Hier vind je de samenvatting van de natuurvisie Vechtplassen 2018-2036

 

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek