Ga direct naar inhoud
Kamermuziekfestival

NMF Kamermuziekfestival: Anton Spronk Duo (viool & cello) spelen op Fort Nieuwersluis

  • Geschikt voor rolstoel

NMF Kamermuziekfestival: Anton Spronk Duo (viool & cello) spelen op Fort Nieuwersluis

Waar

Fort Nieuwersluis

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 25,00
  • Ledenprijs€ 17,50
Activiteit

NMF Kamermuziekfestival: Anton Spronk Duo (viool & cello) spelen op Fort Nieuwersluis

De "Innerlijke burcht" (Castillo interior) van Teresa van Ávila (1515-1582) beschrijft de geestelijke diepte van de mens en de zeer veelzijdige verhouding met God. De Letse componist Pēteris Vasks zette dit beroemde werk op muziek, als duo voor viool en cello. Twee topmusici spelen het vandaag: de broers Gerard en Anton Spronk. Violist Gerard is primarius van het prijswinnende Delta Pianotrio en sinds dit jaar aanvoerder tweede violen in het Residentie Orkest. Cellist Anton won het Nationaal Celloconcours, het Mazzacurati Concours én de Dutch Classical Talent Award. Hij organiseert zijn eigen muziekfestival ‘Eggenfelden klassisch’ in Zuid-Duitsland. Beiden bespelen prachtige instrumenten uit de NMF-collectie: een Gragnani-viool (1773) en een Vuillaume-cello (1865). De instrumenten staan op het einde in vuur en vlam in de virtuoze Passacaglia van Handel/Halvorsen!

Programma

  • Gerard Spronk, viool
  • Anton Spronk, cello

J.S. Bach: Tweestemmige inventies, BWV 772-786 (selectie)
W.A. Mozart: Duo in G, KV. 423
I. Allegro
II. Adagio
III. Rondeau. Allegro
P. Vasks: Castillo Interior (2013)
Handel/Halvorsen: Passacaglia voor viool en cello

Fort Nieuwersluis

Op Fort Nieuwersluis komt de veelbewogen geschiedenis van dit kleine dorpje tot leven. Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Later zijn er aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd. Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB). Hier kun je sinds 2020 meemaken hoe een bomoefening van de BB verliep.

Voorafgaand aan het concert kun je een kijkje nemen in de commandopost. De aanwezige fortengids kan je meer vertellen over deze boeiende plek. Ook is het mogelijk om een ommetje over het fort te maken of iets te drinken in de Kazernekeuken op het fort.

Praktische informatie

  • Parkeren kan op het fortterrein
  • Kazernekeuken is open voor koffie, thee en taartjes
  • Kom een uurtje eerder en neem een kijkje op het fort
  • De locatie is toegankelijk voor mindervaliden

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 6, 7 & 8 oktober 2023 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de vierde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 17 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Bekijk hier alle locaties en data.

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boek direct' en vul bij stap 3 je promocode in. Deze promocode geeft recht op 30% korting op de prijs van 1 ticket. (exclusief horeca-arrangement) 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid