Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Cultureel

Ontdek Fort Nieuwersluis

Ontdek Fort Nieuwersluis

Waar

Fort Nieuwersluis

Vertrekpunt

Fort Nieuwersluis, parkeerplaats Rijksstraatweg

Rijksstraatweg 7B3631 AA Nieuwersluis

Kosten
Volwassen
  • Normaal€ 8,00
  • Ledenprijs€ 5,00
Kinderen
  • Normaal€ 7,00
  • Ledenprijs€ 4,00
  • € 4,00

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Ontdek Fort Nieuwersluis

Op pad met de fortengids

Tijdens een bezoek aan Fort Nieuwersluis stap je regelrecht de geschiedenis in. Dit bijzonder groen Werelderfgoed tussen Loenen en Breukelen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig gebruiken vleermuizen het torenfort over overwinteringsplek. Ontdek de bijzondere combinatie van geschiedenis en natuur met behulp van een ervaren fortengids!

Geschiedenis van het fort

Al in 1673 lag er op de plek van het huidige fort een versterking om de strategisch belangrijke sluis in de Vecht te bewaken. In de 19e eeuw wordt Fort Nieuwersluis onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd. Rond 1880 zijn aarden wallen, geschutsopstellingen, een bomvrije kazerne en drie remises toegevoegd.

Tijdens de Koude Oorlog was Fort Nieuwersluis ingericht als commandopost van de BB (Bescherming Bevolking). Onder begeleiding van de gids mag je een kijkje nemen op de plek, waar de BB-leden destijds sliepen, aten en werkten.

Vogelmelk

Op het fort vind je planten die buiten het fort minder vaak te vinden zijn. Plantjes als vogelmelk, kraailook en gewoon knoopkruid groeien en bloeien goed op het zand, dat als fundering is gebruikt.

Handig om te weten

  • Het kan koud zijn in het fort, dus neem een warme trui of jas mee.
  • Elke zondag is de Theetuin op het fort open. Onder het genot van koffie of thee met een taartje, kun je hier op het terras zitten of in één van de hangmatten liggen.
  • Bij minimaal vier verkochte kaarten gaat de rondleiding door.
logo