Ga direct naar inhoud
Erfgoed ontdekken

Ontdek Fort Nieuwersluis

Ontdek Fort Nieuwersluis

Waar

Fort Nieuwersluis

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
 • Normaal€ 10,00
 • Ledenprijs€ 7,00
Kinderen
 • Normaal€ 5,00
 • Ledenprijs€ 3,50

Volgeboekt

Activiteit

Ontdek Fort Nieuwersluis

Klein dorp met grootse geschiedenis

Op Fort Nieuwersluis komt de veelbewogen geschiedenis van dit kleine dorpje tot leven. Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie maakt, samen met de Stelling van Amsterdam, deel uit van UNESCO Werelderfgoed 'De Hollandse Waterlinies'. In een remise vertelt de fortengids je het bijzondere verhaal over de strategische inzet van water bij de verdediging van ons land en over de historie van het fort. Neem een kijkje in de munitiekelder van de remise en wandel door de lichtgang!

Historie en natuur komen samen

Geschiedenis en natuur komen samen op deze unieke plek. Waar vroeger soldaten verbleven of kanonnen werden opgeslagen, overwinteren nu vleermuizen. Ook ringslangen, ijsvogels en fazanten vinden een thuis op het fortterrein. Kijk vanaf het uitkijkpunt uit over de schootsvelden, die destijds open moesten blijven om de vijand van verre te zien aankomen.

BB-beleving

Wist je dat de bomvrije kazerne tijdens de Koude Oorlog is gebruikt als commandopost van de Bescherming Bevolking (BB)? Deze Nederlandse organisatie voor civiele bescherming werd gerund door vrijwilligers en zou in geval van (atoom)rampen het volk waarschuwen en hulp verlenen. In 'Beleef de BB'  kun je zelf ervaren hoe het moet zijn geweest om in deze commandopost te werken.  Maak mee hoe een bomoefening destijds verliep. Tijdens de rondleiding krijg je bovendien een exclusief kijkje op de plek waar de BB-leden sliepen, aten en werkten. Ontdek dit bijzondere stukje hedendaagse geschiedenis!

Wandel door het linielandschap

Maak vóór of ná de rondleiding een korte wandeling om het bijzondere linielandschap te ervaren. De blauwe wandelroute leidt je over het fortterrein. Ommetje Nieuwersluis (2,5 km) loopt om het fort heen en geeft een prachtig beeld van het imposante bouwwerk en de natuurlijke omgeving.

Lekkers uit de Kazernekeuken

Op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag is de Kazernekeuken open. Geniet in de keuken, op het terras of in een hangmat van een kop goede koffie of thee, zelfgemaakte taarten of broodjes. Als u in de Kazernekeuken lid wordt van Natuurmonumenten krijgt u, als welkomstkado, €10,- korting op uw rekening van de Kazernekeuken.

Handig om te weten

 • Het kan koud zijn in het fort, dus neem een warme trui of jas mee.
 • Bij minimaal vier verkochte kaarten gaat de rondleiding door.

Rondleidingen in Corona-tijd

Wij volgen bij alle activiteiten de richtlijnen van het RIVM. Er wordt te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden. Het aantal deelnemers voor deze excursie is daarom beperkt. Vol=vol en uitzonderingen zijn helaas niet mogelijk. Kom met eigen vervoer naar de excursielocatie. Hou je aan de richtlijnen:

 • Houd 1,5 meter afstand, schud geen handen en vermijd fysiek contact
 • Was/ontsmet je handen bij het betreden van een locatie van Natuurmonumenten
 • Was/ontsmet je handen regelmatig gedurende de dag en in ieder geval na hoesten, niezen, voor en na het eten en toiletgebruik
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die weg in afvalbakken
 • Nies en/of hoest in je elleboog
 • Kom niet naar een locatie van Natuurmonumenten als je verkoudheidsklachten hebt

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

Extra informatie