Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Friese Veen

Friese Veen

Welkom in Friese Veen

Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water. Laat je verrassen door dit afwisselende natuurgebied. Struin door bos en langs het water en ontdek vanuit de vogelkijkhut de meest uiteenlopende vogels.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Friese Veen
 • Routes
 • Over het gebied

  Broedvlotjes

  Het Friese Veen grenst aan Vennebroek, De Braak en Polder Oosterland. De wandelroute Vennebroek brengt je ook door het Friese Veen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben hier in de plas houten vlotjes geplaatst waar visdiefjes op broeden.

  Natuurbeheer

  Op de dijk in noordelijke richting groeien appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen, een ietwat vreemde vegetatie voor een natuurgebied. Dit is ontstaan doordat de dijk na 1900 is verstevigd met stadvuil vanuit Groningen. Met dit afval kwamen er ook samen mee uit de Groninger stadstuinen waaruit deze bijzondere begroeiing is voortgekomen. Tussen de planten zijn zelfs nu nog potten, pannen en deksels te zien; vandaar dat de dijk 'de blikwal' genoemd wordt.

  Bloemrijk grasland

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Direct naar

  logo