Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Friese Veen

Friese Veen

Welkom in Friese Veen

Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water. Laat je verrassen door dit afwisselende natuurgebied. Struin door bos en langs het water en ontdek vanuit de vogelkijkhut de meest uiteenlopende vogels.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Friese Veen
  • Routes

Over het gebied

Broedvlotjes

Het Friese Veen grenst aan Vennebroek, De Braak en Polder Oosterland. De wandelroute Vennebroek brengt je ook door het Friese Veen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben hier in de plas houten vlotjes geplaatst waar visdiefjes op broeden.

Natuurbeheer

Op de dijk in noordelijke richting groeien appelbomen, druiven, frambozen en aalbessen, een ietwat vreemde vegetatie voor een natuurgebied. Dit is ontstaan doordat de dijk na 1900 is verstevigd met stadvuil vanuit Groningen. Met dit afval kwamen er ook samen mee uit de Groninger stadstuinen waaruit deze bijzondere begroeiing is voortgekomen. Tussen de planten zijn zelfs nu nog potten, pannen en deksels te zien; vandaar dat de dijk 'de blikwal' genoemd wordt. Deze blikwal is tot aan de vogelkijkhut te bezichtigen, na de vogelkijkhut is het pad afgesloten vanwege rust en veiligheid voor bezoekers.

Polder Camphuis

Polder Camphuis wordt sinds 1994 niet meer bemalen, zodat de natuur hier zijn gang kan gaan. Het weiland veranderde in een ruig moeras. In 2005 zijn het in Friese Veen voor het eerst zeldzame moeras- en zompsprinkhanen waar genomen.

Ontstaan gebied

Het open water is in de eerste helft van de negentiende eeuw ontstaan. Waar veen werd afgegraven, ontstonden petgaten die al snel vol water stonden. Petgaten werden van elkaar gescheiden door smalle legakkers waar het opgebaggerde veen werd gedroogd. Door golfslag zijn de meeste legakkers verdwenen en kwam er steeds meer open water.

Vogelkijkhut

Vanuit de vogelkijkhut heb je een prachtig uitzicht op het Friese Veen. Heb jij het nest van de zeearend al gespot? Ook heb je goed zicht op de aalscholverkolonie. Vergeet je verrekijker niet!

Bereikbaarheid

Parkeren langs de Hoofdweg ter hoogte van nummer 266, 9765CM Paterswolde. Per bus stap je uit bij de halte Noordwijk of Vennerstraat in Paterswolde.

De jonge zeearenden ogen gezond.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid