Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Volmolen wordt vernieuwde ontmoetingsplek

20 maart 2024 | Paul Wijenberg

De historische Volmolen te Epen is voor Natuurmonumenten een belangrijke plek om in contact te komen met haar bezoekers. Daarom gaat ze er in 2024 voor zorgen dat bezoekers het verdwenen ambacht van het vollen van wol weer kunnen beleven en zal ze een vrijwilligersruimte realiseren. Verder is de installatie voor het ambachtelijk malen van graan vernieuwd en gaat er in een tweede fase een nieuwe expo gerealiseerd worden.

Welkom bij de Volmolen

Het Geuldal is een drukbezocht gebied. Natuurmonumenten wil bezoekers gastvrij verwelkomen, de unieke natuur en cultuurhistorie laten beleven en uitnodigen haar werk te steunen. De historische Volmolen te Epen is een monumentaal juweeltje in het Geuldal waar veel verhalen over te vertellen zijn. Het is voor Natuurmonumenten een belangrijke plek om in contact te komen met haar bezoekers. Daarom gaat ze er in 2024 voor zorgen dat bezoekers het verdwenen ambacht van het vollen van wol weer kunnen beleven en zal ze een vrijwilligersruimte realiseren.

Extra aanleiding voor bezoek

Stichting Heemkunde Epen ‘Uit ons Krijtland’ gaat een tijdelijke tentoonstelling inrichten over de historie van de Volmolen en over natuurbeschermer van weleer Eli Heimans. Ook kunnen mensen in de nabije toekomst in het voormalige woonhuis en een deel van de schuur van de Volmolen overnachten. Natuurmonumenten gaat daarnaast op zoek naar mede financiering voor realisatie van de tweede fase. Het is namelijk de bedoeling om in 2025 de beleving van de Volmolen uit te breiden door ‘gluurramen’ toe te voegen, net als een zandanimatie over de reis van de waterdruppel.

 

Raderwerk Volmolen

Het draaiend hart van de Volmolen

Vollen van geweven wol en andere cultuurhistorie

Tijdens openingstijden kunnen bezoekers halverwege 2024, naast het zien van de molenaars die graan malen, ook een kijkje in het verleden nemen en het volproces beleven. Geweven wollen stof werd in het verleden in grote houten kuipen gelegd, die gevuld waren met een mengsel van volaarde (een soort klei), lijnzaadolie, ranzige boter, urine en water. Stampers, aangedreven door de waterkracht van de Geul, stampten de stof plat. Na veertien uur waren de wollen stoffen ruwer en sterker geworden. Natuurmonumenten laat in 2024 een vollenbank maken en aansluiten op het waterrad dat de stampers in beweging zal zetten. Dit jaar wordt ook het volledige graanproces hersteld door herplaatsing van de graansilo, reiniger en elevator (een toestel voor het omhoog vervoeren van het graan). Stichting Heemkunde Epen ‘Uit ons Krijtland’ gaat daarnaast op de bovenverdieping van de molen een tijdelijke tentoonstelling inrichten over de historie van de Volmolen en Eli Heimans. Aanleiding hiervoor is dat het in 2024 110 jaar geleden is dat Heimans, die zich rond 1900 als natuurbeschermer inzette voor het Geuldal, overleed.

Verruiming van de openingstijden

Het nieuwe vrijwilligersteam met onder andere molenaars, gidsen en vrijwillige boswachters zal de Volmolen vanaf april twee keer per maand voor het publiek openstellen. Voor deze enthousiaste vrijwilligers gaat Natuurmonumenten in een deel van de schuur van de Volmolen een kantine en een werk- en opslagruimte realiseren. Als je interesse hebt om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan in of rondom de Volmolen, kijk dan voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/vacatures bij ‘Geuldal’ en meld je aan.

Bijzondere overnachting

Eind 2024 wil Natuurmonumenten starten met de realisatie van twee comfortabele vakantiewoningen in het voormalige woonhuis en een gedeelte van de schuur van de Volmolen. Na de verbouwing die meerdere maanden zal duren, kunnen bezoekers overnachten op deze locatie midden in het Geuldal. De ene vakantiewoning zal ruimte bieden aan 6 en de andere aan 8 personen. Een bijzondere plek om tot rust te komen, een bezoek te brengen aan de monumentale Volmolen en te genieten van de prachtige omliggende natuur.

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg