Ga direct naar inhoud

Open Monumentendag: Viering 200 jaar Siertuin

Open Monumentendag: Viering 200 jaar Siertuin

Waar

Gooilust

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Open Monumentendag: Viering 200 jaar Siertuin

'Levend erfgoed'. Het thema van Open Monumentendag is typerend voor de prachtige Siertuin op Gooilust. Met grote letters op de oude werkschuur van de Siertuin staat '1823' geschreven. Dat is precies 200 jaar geleden. Het was het paradepaardje van de vroegere bewoners van Gooilust die hier een beroemde verzameling aan dieren en planten tentoonstelden. Toen alleen te bezoeken door de high society, maar nu is iedereen van harte welkom!

Geschiedenis Siertuin

De Siertuin is in 1823 aangelegd door de vroegere bewoners van de buitenplaats Gooilust. Zij pronkten met hun rijkdom aan exotische bomen en struiken. Rond 1900 heeft toenmalige excentrieke eigenaar Frans Ernst Blaauw de moestuin omgevormd tot een vogeltuin met vijvers. Ook hij was een fervent verzamelaar van exotische flora en daarnaast van fauna. Vanaf 1990 is de tuin omgevormd naar een kruidentuin, rozentuin, traditionele moestuin en een moestuin met wilde planten. In 2008 is ‘De Bla(a)uwe Tuin’ ingericht met alleen blauw bloeiende planten en enkele witte accenten ter nagedachtenis aan Louise Six, de vrouw van Frans Blaauw. Zij was de eigenaresse van Gooilust en heeft de buitenplaats nagelaten aan Natuurmonumenten.

Na 200 jaar ligt de Siertuin er nog prachtig bij. De aanwezige vrijwilligers kunnen je er alles over vertellen. Tijdens je wandeling lopen heden en verleden in elkaar over. Aan de hand van historische foto's proef je het verleden van de toenmalige gefortuneerde eigenaren.

Nieuwe foto expositie in de Gnoestallen

Naast de Siertuin zijn dit jaar voor het eerst beide Gnoestallen geopend. In de eerste Gnoestal is een historische foto expositie te zien van de geschiedenis van landgoed Gooilust. In de tweede Gnoestal openen wij een nieuwe foto expositie waarin de omvorming van de tuin sinds de jaren '90 van de vorige eeuw is te zien. De Historische Kring In de Gloriosa en Natuurmonumenten vrijwilligers staan daar klaar om je vragen te beantwoorden.

Praktische Informatie

  • Zaterdag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur zijn de Siertuin en Gnoestallen geopend
  • Adres Gooilust: Zuidereinde 47B, 1243 KL, ’s-Graveland
  • Kom indien mogelijk met de fiets, de parkeerruimte is zeer beperkt (parkeren kan alleen aan de linkerzijde van de oprijlaan van Gooilust)
  • De siertuin en gnoestallen zijn niet goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn (de paden zijn onverhard)
  • Honden mogen niet mee de siertuin of gnoestallen in