Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedsucces torenvalken in kasteel Grasbroek

26 juli 2016 | Sander Verwoerd

In Kasteel Grasbroek in Limbricht heeft een paartje torenvalken dit jaar 3 jongen grootgebracht!

Broedsucces torenvalken in kasteel Grasbroek

Afgelopen week vlogen de valkjes uit. “Mooi om dit van zo nabij vanaf het moment van nestplaatskeuze tot uitvliegen van de jongen mee te kunnen maken”, aldus de bewoner van Grasbroek.

placeholder

Succesvol broedjaar

Ook vanaf andere locaties in Zuid-Limburg is er goed 'broednieuws' te melden. Zo zijn er op drie akkerlocaties bij watertoren Rimburg, landgoed Terworm en in Schinveld nestkasten geplaatst door Natuurmonumenten, waarvan er twee dit jaar succesvol zijn. Op beide plekken zijn vier jongen uitgevlogen.

Speuren naar urinesporen

De torenvalk kennen de meeste mensen als de 'stilhangende' roofvogel. Hij kan zo stil in de lucht hangen door te slaan met zijn vleugels en zijn staart te spreiden. Tijdens dit bidden, speurt hij naar muizen. De valk heeft een extreem goed gezichtsvermogen en kan zelfs urinesporen van veldmuizen waarnemen!

De vogel maakt zelf geen nest, maar broedt in nestkasten en maakt gebruik van oude nesten van kraaien en in en op gebouwen. “Het plaatsen van de drie nestkasten was een relatief eenvoudige maatregel en het levert al snel leuke resultaten op”, geeft een medewerker van Natuurmonumenten aan. Op onderstaande foto zie je de nestplaats boven het rechter raam.

placeholder

Kasteel Grasbroek

Het fraaie kasteel Grasbroek werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd. Sinds 1985 is Natuurmonumenten eigenaar van kasteel Grasbroek en sinds meerdere jaren is het een vakantiewoning waar je kan vertoeven als een prins en prinses. Nu is het dus ook noge en broedplaats voor de torenvalken.

Bekijk de verblijfsmogelijkheden

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd