Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer knoflookpadden in Groot Soerel (IJsselvallei)

19 november 2015 | Marie-Thérèse te Bulte

Goed nieuws uit de omgeving van Zutphen: het lijkt iets beter te gaan met de zeldzame knoflookpad in natuurgebied Groot Soerel.

Knoflookpad in modder

De laatste jaren ging het niet goed met de knoflookpadden op Groot Soerel. Ieder jaar werden minder dieren gezien en gehoord. Er lijkt nu sprake te zijn van een kentering, waarschijnlijk dankzij de samenwerking van Natuurmonumenten met stichting Het Dagelijks Bestaan.

Elf waarnemingen!

De mensen van Het Dagelijks Bestaan beheren een stukje van Groot Soerel. Ze telen er op biologisch dynamische wijze groente en bloemen. Daarmee zorgen ze voor rulle grond, die goed geschikt is voor de knoflookpad. In juli en augustus hebben ze elf waarnemingen van de knoflookpad gedaan. Boswachter Ellen ter Stege is enthousiast: “Hoewel er misschien dubbeltellingen tussen zitten, is dit toch een enorme opsteker. In eerdere jaren is op hetzelfde stukje grond zelden een knoflookpad waargenomen”.

Zeldzaam

Vroeger kwam de knoflookpad in het de hele zuidelijke IJsselvallei voor. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele locaties bekend. Om de knoflookpad in de toekomst echt te behouden werkt Natuurmonumenten aan maatregelen die de leefomgeving van de padden verbeteren. De samenwerking met Het Dagelijks Bestaan is er één van.

Knoflookpad

Leefgebied

De knoflookpad is een wat plompe pad met opvallend uitpuilende ogen met verticale pupillen. De pad dankt zijn naam aan het feit dat hij bij onraad een vloeistof afscheidt die licht naar knoflook ruikt. Het diertje leeft in de stroomdalen van beken en rivieren in het oosten en zuidoosten van Nederland. Zijn leefgebied bestaat uit rivierduinen en kleinschalig agrarisch landschap met bos in de nabijheid. Daar vindt hij open zandplekken met goed vergraafbaar zand, in combinatie met water, waarin hij zich kan voortplanten. Het liefst vrij grote en diepe poelen met een weelderige onderwater- en oevervegetatie.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte