Ga direct naar inhoud
Terug

Korte Beverroute Harderbos

Waar: Harderbos

bever zon
1 uur 34
4,8 km
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Wandel door de nieuwe ‘oernatuur’ van het Harderbos en zoek naar beversporen!

De blauwe wandelroute start bij de parkeerplaats aan de Karekietweg en is zo'n vier kilometer lang.  

Let op: vanaf 1 maart 2024 zijn honden niet meer toegestaan op deze wandelroute. Als alternatief kan de Klimaatbosroute worden gewandeld. Vertrek vanaf P Schulp aan Mosselweg 33. 

Waar kun je starten

Harderbos
Startpunt

Parkeerplaats Karekietweg

Toegang van zonsopgang tot zonsondergang:

  Wat kom je onderweg tegen?

  Bos op zeebodem
  Bos op zeebodem

  1. Bos op zeebodem

  Dit bos is in de jaren zestig aangeplant; daarvoor was het een meer en eerder zelfs zee. Het Harderbos is aangelegd voor de productie van hout en later voor recreatie. Brede lanen en afwisselende bosranden typeren het bos. Nu mag de natuur zijn gang gaan, blijft dood hout liggen en wordt het steeds meer een 'oerbos'.

  Zwemplas
  Zwemplas
  Zwemplas

  2. Zwemplas

  Voor buurtbewoners zijn hier ooit een zonneweide en zwemplas aangelegd, maar deze zijn nooit echt in gebruik genomen. Nu leven er kuifeenden en dodaarzen en andere watervogels. Met veel verschillende bomen in kleine gebieden lijkt dit deel van het bos wel wat op een park.

  Populierenbos
  Boswerelden

  3. Boswerelden

  In het Harderbos groeien veel verschillende boomsoorten. Ieder bos heeft zijn eigen sfeer. Links staan populieren met hoge stammen, waardoor er veel licht op de bodem valt. De bodem is dan ook rijk begroeid. In het vak naast de populieren staat een jong beukenbos met een dicht bladerdek en weinig begroeiing op de bodem. Wanneer je in beide gedeeltes rondkijkt, merk je hoe sterk deze boswerelden verschillen.

  Praktische informatie

  • Houd rekening met grote grazers

  • Honden niet toegestaan

   Vanaf 1 maart 2024 zijn honden niet meer toegestaan op deze wandelroute. Als alternatief kan de Klimaatbosroute worden gewandeld. Vertrek vanaf P Schulp aan Mosselweg 33. 

  • Tip: wandelschoenen of laarzen

   In het najaar en de winter en na een fikse regenbui kunnen sommige paden flink modderig zijn. Goede wandelschoenen of laarzen zijn dan een aanrader.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes