Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kei van een zwerfsteen

06 november 2023 | Hanneke Wijnja

De nieuwe uitkijktoren in het Hegewiersterfjild die in april officieel geopend werd, is een historisch monument rijker, bestaande uit een oeroude zwerfsteen. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben het monument ontworpen en gebouwd van opgegraven materiaal van de oorspronkelijke stins De Hege Wier.

Zwerfsteen Hegewiersterfjild

Hege wier

Het Hegewiersterfjild dankt de naam aan de 'hege wier' die vroeger in het westelijke gedeelte van het gebied tegen de Waddenzee aan lag. Een hege wier of stinswier is een

soort mini terp of kunstmatige aarden heuvel uit de Middeleeuwen, waarop een stins (een versterkte woontoren) was gebouwd. De sokkel waarop de zwerfsteen in het Hegewiersterfjild is geplaatst, is gemaakt van kloostermoppen (middeleeuwse bakstenen) afkomstig van deze stinswier.

Vrijwilligers Friesland

Opgravingen

Toen in 2007 de N31 tussen Harlingen en Zurich werd verbreed, werden bij een archeologisch onderzoek 124 vondsten gedaan, waaronder bovenstaande kloostermoppen. Ook werd op anderhalve meter diepte een granieten zwerfsteen gevonden. Stenen als deze werden tijdens de voorlaatste ijstijd door het landijs vanuit Scandinavië meegesleurd en in het noorden van ons land afgezet. De zwerfsteen werd door erosie tijdens het transport mooi afgerond.

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja