Natuurgebied

Huis ter Heide

Waterrijke vogelparadijs Huis ter Heide

Een verborgen pareltje

Landgoed Huis ter Heide is een verborgen pareltje. Je kunt heerlijk wandelen in dit waterrijke vogelparadijs. Tijdens je wandeling bewonder je de luidruchtige kikkers en kleurrijke libellen. Ook kun je oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders, die onverstoorbaar door blijven eten. Dichter bij de natuur dan dit kom je niet.

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Huis ter Heide
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Landgoed Huis ter Heide ligt niet ver van Tilburg, maar toch is het hier een oase van rust. Het is een veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Je kunt er fietsen en paardrijden, maar als wandelaar ontdek je dit gebied op haar best. Met wandelroutes, uitkijktorens en een vlonderpad kun je je wandelhart ophalen! Na afloop kun je uitpuffen bij een van de horecagelegenheden.

  Help jij de natuur beschermen? Word lid en kies de vorm die bij je past. 

  Huis ter Heide is een waar vogelparadijs. Je kunt een prachtige wandeling maken rond het grootste ven van Huis ter Heide, het Leikeven. Speur vanaf de uitzichttorens aan de westkant en oostkant van het Leikeven naar de vele watervogels zoals bergeenden, zilverreigers en steltlopers. Ook kun je natuurlijk genieten van het uitzicht. In het bos hoor je regelmatig het gelach van de groene specht en zie je buizerds en sperwers speuren naar hun prooi.

  Het houten vlonderpad

  Vanaf het fraaie vlonderpad kun je van dichtbij het leven rondom en in het water ontdekken. Dit pad is ruim 250 meter lang en kronkelt over het Leikeven. Ga op zoek naar de groene kikker, bekijk de kleurrijke libellen of zoek naar planten zoals oeverkruid en moerashertshooi. En wie weet spot jij ook de vinpootsalamander die in het water aan het scharrelen is.

  Je kunt het landschap van Huis ter Heide dus beleven hoe jij dit wilt. Droom weg bij de vennen, spot vogels op het water of in de lucht, ga een rondje hardlopen of maak een wandeling rond het Leikeven. Dit natuurgebied met heide en vennen, kruidenrijke akkers en gevarieerde bossen is een paradijs voor rustzoekers.

  Natuurbegraven

  Steeds meer mensen willen zich verbinden met de natuur. Gedurende hun leven genieten ze ervan, maar steeds vaker kiezen ze ook voor een laatste rustplaats in de natuur. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland werken samen aan het versterken van de natuur in combinatie met de mogelijkheid van natuurbegraven. Op Huis ter Heide wordt een natuurbegraafplaats ontwikkeld, die mogelijk in 2020 open gaat. Lees er hier meer over.

  Oog in oog met Schotse Hooglanders

  Maak een wandeling en sta oog in oog met Schotse Hooglanders. Deze rakkers zien er niet alleen prachtig uit, ze zorgen er ook voor dat het gebied open blijft. Houd wel voldoende afstand.

  Bekijk de route
  Eeuwige grafrust en versterking natuurkwaliteit gaan goed samen

  Natuurbegraafplaats Huis ter Heide

  Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten ontwikkelen samen de natuurbegraafplaats Huis ter Heide. Deze wordt in de lente van 2021 geopend.

  Lees meer

  Ontdek het waterleven

  Vanaf het fraaie vlonderpad kun je van dichtbij het leven rondom en in het water ontdekken. Ga op zoek naar de groene kikker, bekijk de kleurrijke libellen of zoek naar salamanders.

  Speur mee
 • Wandelen

  Wandelroute langs een explosief verleden, bij Kaatsheuvel

  Wandel mee langs een vijftal objecten die herinneren aan het explosieve verleden van het bosgebiedje de M.A.St. Deze voormalige Munitions Ausgabe Stelle van de Duitsers is op 5 september 1944 opgeblazen.

  • 2.5 km
 • Wandelen

  Wandelroute Zuid Huis ter Heide bij Tilburg

  Wandel in natuurgebied Huis ter Heide langs de bosrand en door stukken naald- en loofbossen. Passeer open velden en weidse vennen speur naar de vele vogels en naar Schotse hooglanders.

  • 6.32 km
 • Huis ter Heide

  Agenda

  Winter HTH
  za 11 dec
  Wandelen

  Winterse taferelen op Huis Ter Heide

  Genieten van het prachtige winterlandschap

  Uilen speuren in Huis ter Heide
  za 22 jan
  Wandelen

  Een avond met de bosuil op Huis ter Heide

  Ga mee op zoek naar bosuilen en kom van alles te weten over deze bosbewoner!

  grote grazers
  zo 20 feb
  Wandelen

  Oog in oog met de grazers van Huis ter Heide

  Ontmoet de kudde Schotse Hooglanders in het landschap van Huis ter Heide.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Huis ter Heide

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Huis ter Heide

  Wat wij hier doen

  We houden het landschap open

  Natuurmonumenten houdt het afwisselende landschap van Huis ter Heide. Wij voorkomen dat de vennen dichtgroeien. De Schotse Hooglanders helpen ons hierbij. Zij eten wilgen, grassen en jonge boompjes. We maken open plekken en laten dood hout liggen voor dieren en planten. We zorgen dat natuurliefhebbers kunnen blijven genieten. Door paden te onderhouden, afval op te ruimen, voorlichting te geven en toezicht te houden. Samen beschermen en behouden we dit unieke gebied zodat iedereen ervan blijft genieten. Nu en in de toekomst. Help jij ons hier ook bij?

  Help mee
  logo