Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Jagtlust

Jagtlust

Welkom op Jagtlust

Jagtlust is een van de kleinere buitenplaatsen in ’s-Graveland en ligt tegen Hilversum aan. Ondanks het beperkte formaat is hier van alles te zien: een indrukwekkend landhuis, een fraaie moestuin en allerlei bijzondere follies (dwaasheden). Loop het rondje van Six en je komt ze allemaal tegen.

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

Meer over Jagtlust
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Wandelen

  Volg de korte wandelroute ‘Het rondje van Six’ en je komt langs het landhuis, de ‘twaalf apostelen’, een hunebed, een grot en een ommuurde moestuin. Het landhuis zelf is niet toegankelijk.

  Vanaf de Leeuwenlaan is het landhuis met de prachtige theekoepel uit 1824 goed te zien. Ook staat er een historisch speelhuisje voor kinderen. In het vroege voorjaar is het gazon paars van de bloeiende krokussen.

  Geschiedenis Jagtlust

  In 1660 werd Cornelis Tromp eigenaar van een strook land buiten de ’s-Gravelandse polder, het Trompenveld. Op dit terrein stond een kleine hofstede met huis, genaamd ’Groot Jan’.

  In 1861 kwam de buitenplaats in handen van de familie Six, die meer buitenplaatsen bezat. In 1899, onder Willem Six, verbouwden de architecten Schill en Haverkamp het monument tot wat het nu is. Jagtlust is in 2006 door Natuurmonumenten aangekocht.

  Herstelplan Buitenplaatsen

  Natuurmonumenten wil de oude glorie van ’s-Gravelandse Buitenplaatsen terugbrengen, met aandacht voor de unieke cultuurhistorie, de natuur en recreatieve mogelijkheden. Natuurmonumenten voert daarom een ambitieus herstelplan uit. Voor deze omvangrijke klus hebben we uw steun hard nodig.

  Herstel van Jagtlust

  placeholder

  Moestuin van Jagtlust

  De fraai gelegen Moestuin van Jagtlust stamt uit de zeventiende eeuw. Vroeger werd hier groente en fruit verbouwd voor de welgestelde bewoners, nu heeft de moestuin een maatschappelijke functie. Tegen de originele houten schutting groeit leifruit en er zijn oude druivenkassen. In de monumentale veldschuur kun je vergaderen.

  Vergaderen op Jagtlust
 • Wandelen

  Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen

  Een schitterende tulpenboom, een zevenarmige linde of een sprookjesachtige plataan; de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen staan vol met bijzondere bomen. Ontdek ze tijdens deze speciale bomenroute die boswachter Johan van Galen Last heeft uitgestippeld.

  • 14 km
 • Wandelen

  Wandelroute Jagtlust, vlak bij Hilversum

  Wandel over een bijzondere buitenplaats met een prachtig oud landhuis. Geniet tijdens deze kindvriendelijke wandelroute van de historie en de architectuur. Raap kastanjes bij de ’12 apostelen’ en neem een kijkje in de grot!

  • 0.9 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Extra informatie

  Jagtlust

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo