Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden voor duurzame toekomst Jagtlust

26 november 2019 | Geeke Remmelts

Natuurmonumenten gaat begin december aan het werk op Jagtlust. Een twintigtal oude bomen op de buitenplaats vormt een gevaar en moet verwijderd worden. Er worden nieuwe bomen geplant zodat Jagtlust weer klaar is voor de toekomst.

Jagtlust

Einde van hun leven

Boswachter Johan van Galen Last legt uit waarom de werkzaamheden noodzakelijk zijn: “We vinden het heel jammer dat we bomen moeten weghalen. Maar deze bomen zijn allemaal in dezelfde periode geplant, zo rond 1850, en zijn op het einde van hun leven gekomen. De groei is eruit en de wortelactiviteit wordt steeds minder, waardoor vooral beuken spontaan takken laten vallen. Dat gevaar willen we voorkomen door ze op tijd te verwijderen.”

Lindes en meidoorns

Het gaat onder meer om een drietal bomen langs de Leeuwenlaan, de bomenrij parallel aan het landhuis van Land en Bosch en groepje oude beuken naast de veldschuur en moestuin van Jagtlust. “We planten natuurlijk nieuwe bomen terug. Dat zullen veelal lindes en meidoorns zijn, deze zijn wat kleiner en om meer variatie te krijgen. Lindes zorgen bovendien voor een beter bodemleven, doordat het blad makkelijker verteert,” vertelt Johan.

Afscheid van tulpenboom 

Ook voor de indrukwekkende tulpenboom op Jagtlust komt helaas het einde in zicht. Johan: “De bliksem is hier een paar jaar terug ingeslagen en sindsdien is de boom aan het sterven. Dat zie je inmiddels goed, want hij laat steeds meer takken vallen en heeft minder blad. Heel zonde, maar ook deze moeten we komend jaar weghalen.” Er zal een nieuwe tulpenboom geplant worden dichtbij de plek waar nu nog de oude boom staat.

Tulpenboom Jagtlust

Loop het rondje van Six

Ben je benieuwd naar Jagtlust? Als de werkzaamheden achter de rug zijn, kun je weer in alle rust een rondje lopen over deze mooie buitenplaats. Onderweg kom je langs een aantal verrassende follies, bouwwerken die geen functie hebben maar een soort grapjes in het landschap zijn. Neem ook even een kijkje bij de prachtig gerenoveerde moestuin! 

Ga naar de wandelroute

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven