Parkeren in de Kaapse Bossen - veelgestelde vragen

Vanaf januari 2021 mag niet meer langs de Maarsbergseweg in Doorn geparkeerd worden. Bezoekers van de Kaapse Bossen parkeren hun auto op de grote parkeerplaats aan het begin van de Maarsbergseweg. Of wijken uit naar een andere parkeergelegenheid in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Lees hier de veelgestelde vragen.

Geparkeerde auto's langs de Maarsbergseweg

Waarom een parkeerverbod?

Wanneer de zon schijnt en de mensen vrij zijn, is het vaak druk in de Kaapse Bossen bij Doorn. Zodra de parkeerplaats aan het begin van de Maarsbergseweg vol raakt, zoeken bezoekers een parkeerplek langs de weg. Dit levert een gevaarlijke situatie op voor andere weggebruikers. Fietsers zoeven vanaf de heuvelrug met een vaartje langs de geparkeerde auto's. Terwijl wandelaars hun weg tussen de auto's door zoeken. Ook belemmeren de geparkeerde auto's de doorgang voor hulpdiensten. Om ongelukken te voorkomen, besloot Gemeente Utrechtse Heuvelrug om parkeren langs de Maarsbergseweg niet langer toe te staan. 

Wanneer gaat het parkeerverbod in? 

Het parkeerverbod geldt vanaf 1 januari 2021.

Kan ik nog bezwaar maken? 

Gemeente Utrechtse Heuvelrug publiceerde het verkeersbesluit op 19 november 2020. Het besluit ligt na publicatiedatum gedurende zes weken ter inzage bij het Publiekscentrum, Cultuurhuis Pléiade Kerkplein 2 in Doorn. Tijdens deze periode kan er bezwaar gemaakt worden tegen het voorgenomen besluit. 

Voor wie is de weg wel beschikbaar?

De weg is openbaar en is naast bestemmingsverkeer ook beschikbaar voor doorgaand verkeer. Omdat de weg verderop is afgesloten voor auto's, zijn dit met name fietsers en wandelaars.

Waar mag niet meer geparkeerd worden?

Het parkeerverbod langs de Maarsbergseweg geldt vanaf de parkeerplaats tot aan de fietssluis ter hoogte van Maarsbergseweg 2.

Locatie parkeerverbod Maarsbergseweg in Doorn

Locatie van het parkeerverbod langs de Maarsbergseweg in Doorn

Waar kan wel geparkeerd worden?

Parkeren kan op op het grote parkeerterrein aan het begin van de Maarsbergseweg. Of een van de andere Groene Entree's van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Kaartje parkeerplekken Kaapse Bossen

Locaties van parkeerplaatsen rondom de Kaapse Bossen

Lopen vanaf de andere parkeerterreinen ook wandelroutes?

De wandelroutes in het bos lopen door heel het bos. Vanaf iedere parkeerplaats kun je starten met een wandelroute. 

Hoe weet ik of de parkeerplaats vol is? 

Met de Druktemonitor Utrecht zie je in één oogopslag waar het druk is in de provincie Utrecht. Hiermee maak je thuis al een goede inschatting of de parkeerplaatsen al vol zijn en waar nog wel ruimte is voor een uitje naar het bos. 

Wordt er gecontroleerd op fout parkeren?

We gebruiken de eerste periode om bezoekers te informeren en te wennen aan de nieuwe situatie. Na verloop van tijd zal er actief gecontroleerd worden en lopen foutparkeerders het risico op een boete. 

Wat is de boete voor fout parkeren? 

Een boete voor fout parkeren kost 95 euro exclusief administratiekosten. 

Andere vragen

Bel ons op (030) 230 37 00 of stuur een e-mailbericht naar [email protected].

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo