Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boommarter ontdekt op Kampina

09 november 2016 | Irma de Potter

Op heterdaad betrapt in het holst van de nacht.

Boommarter ontdekt op Kampina

DNA onbekend!

In een rustig deel van Kampina liet hij zich ’s nachts geheel onverwachts vastleggen op beeld. Natuurmonumenten is erg blij met deze ontdekking en kent geen andere meldingen van boommarters in het natuurgebied. Wel zijn er in Het Groene Woud, waar Kampina onderdeel van uitmaakt, ooit zes boommarters uitgezet, maar die hebben het niet overleefd. Waar deze boommarter dus vandaan komt weten we niet, oftewel DNA onbekend!

Mooie bijvangst

De boommarter is een mooie bijvangst van een wespendiefproject van onderzoeker Jan Diermen. Hij had een cameraval gericht op het nest van de wespendief, een roofvogelsoort waarnaar hij op Kampina onderzoek doet. De twee jongen waren net uitgevlogen, toen de boommarter het nest inspecteerde en in ‘de val’ liep. Van Diermen had meteen in de gaten dat de marter op de foto wel eens de zeldzame boommarter kon zijn en heeft de foto aan de zoogdierenvereniging voorgelegd. Die kon zijn vermoeden bevestigen.

Acrobatische toeren

De boommarter is het enige zoogdier dat in staat is een eekhoorn door de boomkruinen te achtervolgen en te vangen. Hierbij kan hij meterslange luchtsprongen maken en landt hij bij een val altijd op zijn poten. Toch is het meer een verzamelaar dan een jager en eet hij zo ongeveer alles dat voor zijn voeten komt. Naast jacht op vogels, muizen en konijnen, scharrelt hij naar eieren, insecten en aas en staan er ook bessen en vruchten staan op zijn menu.

placeholder

Fotograaf: Jan van Diermen

Bron: Wespendiefproject

Irma de Potter
Irma de Potter