Ga direct naar inhoud

Een Hagenees in De Lut

Hallo! Ik ben Bart Kortekaas en heb ongeveer 60 jaar in Den Haag gewoond. Wij kwamen al jaren in de omgeving van De Lutte en mijn vrouw, inmiddels ook vrijwilligster bij NM en ik hadden ooit nog eens een keer de wens om hier een mooi huis te kunnen kopen, als we allebei niet meer hoefden te werken.

vrijwilliger bart

Droomhuis

Na vele bezichtigingen hebben we uiteindelijk ons droomhuis gevonden in de Lut en hebben hier geen moment spijt van gehad. Sterker nog we hadden dit 10 jaar eerder moeten doen. Samen met onze twee katten genieten we hier elke dag. 

Telefoon uit Den Haag?

Tijdens een wandeling in het Arboretum zag ik dat Natuurmonumenten vrijwilligers zocht. We woonden hier nog niet, maar ik heb gelijk Frank Winkelhorst gebeld. Dat was nog van onze vaste telefoonlijn uit het Haagse en Frank had zoiets telefoon uit Den Haag……. dat kan niet goed zijn.

Aan de slag

In ieder geval, na de verhuizing heb ik me weer gemeld en snel een afspraak gemaakt met Frank. Ik wilde immers snel aan de slag aangezien we ook nog geen geraniums hadden in het nieuwe huis waar ik achter kon gaan zitten. Uiteindelijk hebben we in overleg gekozen om te gaan werken vanuit erve Middelkamp.

Sportschool niet meer nodig

Een schot in de roos, ik kom op de mooiste plekken en werk in een supergezellig team. En van al die collega’s steek ik heel veel op, is het niet van de natuur dan wel over de geschiedenis. Dit doe ik dan op de dinsdag en de donderdag. Heerlijk lekker buiten fysiek bezig en geen last van ellenlange vergaderingen. En ehh ... hier kan geen sportschool tegenop!

Ontmoetingen

Tijdens ons werk ontmoet je natuurlijk veel wandelaars en toeristen. En deze Hagenees vind het dan toch wel leuk om te horen hoe mooi ze het hier vinden. Ja, dan ben ik misschien toch al een beetje Twents. Natuurlijk zijn er ook zeurpieten. Zo waren we een keer bezig om een hek weer terug te plaatsen omdat de palen verrot waren. In de verte zagen we iemand te paard aankomen, was duidelijk niet Sinterklaas. Hij was not amused: "Wat zijn jullie nu aan het doen?". Vriendelijk uitgelegd dat het hek door veroudering was omgevallen. Nou dat was bizar, hij kwam hier al jaren en er had nog nooit een hek gestaan! Ik kijk m’n collega aan en we hadden zoiets, dan komt het door de kaboutertjes…we hebben hem maar een fijne dag toegewenst en dat hij maar lekker van de natuur moest gaan genieten. En daar ging hij .... zich een weg banend door het struweel.

Projecten met resultaat

We hebben al mooie projecten afgeleverd. Zoals het wilgen knotten bij de Snoeyinksbeek en  Elfterheurne.  Maar ook het opknappen van het Krabbenveld, en wat te denken van de Tankenberg, het uitzicht is weer in oude luister hersteld! Dit zijn echt projecten waar je resultaat ziet en waar we met z’n allen vol trots en plezier op terugkijken. Dat vergoedt het minder leuke werk zoals maaisel weghalen langs de A1. En zo crossen we van Lattrop tot aan Losser en van Lonneker tot aan de Lut. 

Tip voor Natuurmonumenten

Tenslotte wil ik nog wel een tip meegeven aan Natuurmonumenten. Wellicht is het nuttig om één of twee keer per jaar met vertegenwoordigers van de vrijwilligers praktische zaken af te stemmen. Kan bijvoorbeeld gaan over kleding. Als voorbeeld; de jassen die we nu krijgen zijn prima als regenjas, maar na een ochtendje bramenstruiken verwijderen zitten er heel wat scheuren in.

Zo nu sluit ik echt af met een zonnige groet uit de Lut.☀️

Bart Kortekaas

 

Twente

Oldenzaalse stuwwal

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid