Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Kijkje achter de schermen bij de eendenkooi op landgoed Haarzuilens

Kijkje achter de schermen bij de eendenkooi op landgoed Haarzuilens

Waar

Landgoed Haarzuilens

Vertrekpunt
Kosten
Volwassen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
Kinderen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
  • Gratis
Activiteit

Kijkje achter de schermen bij de eendenkooi op landgoed Haarzuilens

Iedere eerste zondag van de maand is de eendenkooi van landgoed Haarzuilens tussen 13:30 en 15:30 uur geopend voor publiek. Ieder half uur is er een rondleiding van ongeveer een half uur. Je hoeft je niet aan te melden, kom gewoon langs!

De eendenkooi

Een bijzonder landschapselement op landgoed Haarzuilens is de eendenkooi. Het bestaat uit een plas, omgeven door hakhoutbos en oude knotbomen. Wilde eenden werden hier gevangen voor consumptie. De eendenkooi lag er al in de 17e eeuw. Het dichte en besloten bos vormt een mooi contrast met de openheid van het veenweidegebied.

Eenden vangen

Met tamme eenden in de kooiplas lokte de kooiker de wilde eenden naar de eendenkooi. Vanuit de plas lokte het hondje van de kooiker de eenden de vangpijp in. Aan weerszijden van de pijp staan rietschermen waar de kooiker zich achter verstopt. Het hondje lokt de eenden steeds verder de vangpijp in. Aan het einde lopen ze in de val en worden ze gevangen.

Kijken in de eendenkooi

Natuurmonumenten heeft met behulp van enthousiaste vrijwilligers de eendenkooi in ere hersteld. De vangarmen zijn hersteld door nieuwe rietschermen te plaatsen. Het karakteristieke houthakbos rondom de kooi is gesnoeid. Samen met de boswachter kun je iedere eerste zondag van de maand een kijkje nemen in de eendenkooi.

Praktisch

  • Er starten rondleidingen om 13:30/14:00/14:30/15:00
  • Aanmelden is niet nodig, kom gewoon langs!
  • Toegang is gratis, vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld
  • Startpunt is bij het hek van de eendenkooi langs het fietspad tussen Haarzuilens en Maarssenbroek (Rijneveldsepad), 400 m voor of na de fietsbrug over de A2

 

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo