Ga direct naar inhoud
Nieuws

Al 14 jaar buitenlessen op Hackfort voor Vordense kinderen

27 mei 2022 | Jantine Wesselink

Al voor het 14de jaar op rij heten boswachters van Natuurmonumenten dik 400 Vordense kinderen welkom voor een buitenles op landgoed Hackfort. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar ieder in zijn eigen groep met een op maat gemaakt educatief buitenprogramma onder de noemer Van Luchtkasteel tot Dassenburcht. Alle basisschoolkinderen van de Hoge Voorde en de Dorpsschool krijgen in hun schoolcarrière vier lessen op het landgoed.

Boswachter Guus heet basisschoolleerlingen welkom op Hackfort

Vier keer in de basisschooltijd een buitenles

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht heeft tot doel kinderen de natuur en de sporen uit het verleden op een landgoed in hun omgeving te laten ontdekken. Door de doorlopende leerlijn met vier keer een bezoek aan het landgoed ontstaat een langdurige en warme band tussen de kinderen en het landgoed. Het programma ziet er als volgt uit: de kleuters helpen Erik de Eekhoorn met het voorbereiden van zijn verjaardag. De groepen 3 en 4 leren alle ins en outs rond het leven van Veronica Vleermuis. Voor groep 5 en 6 staat een uitdagende Natuurexpeditie op het programma. En de groepen 7 en 8 gaan aan de waterkant op zoek naar waterleven.

"Het is gewoon superleuk! Vooral om te zien dat de kinderen in de natuur zoveel plezier hebben"

vrijwilliger Van Luchtkasteel tot Dassenburcht Hackfort

 

meikever in loeppotje

'Wel eens eens een meikever van dichtbij gezien, vet joh!'

Positief voor gezondheid

Ook al hebben we in de Achterhoek best veel groen in de buurt, toch merken vrijwilligers van het project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht heel duidelijk dat het ene kind vaker in de natuur komt dan het andere. En dat terwijl natuur heel belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Onderzoek wijst uit dat kinderen die veel in de natuur zijn sneller verbinding maken met hun omgeving. Ze worden creatiever, nieuwsgieriger en rustiger. Bovendien is bewezen dat veel buiten zijn goed is voor het  immuunsysteem en helpt mentale barrières en angsten te overwinnen. Goed dus voor het zelfvertrouwen van een kind. Natuurmonumenten heeft om die reden een speciaal kinderprogramma OERRR.

"Dit moeten we veel vaker doen!"

Leerkracht van de Hoge Voorde

binnenspieken in de dik 300 oude watermolen Hackfort

Even binnenspieken in de dik 300 jaar oude watermolen. Magisch!

De buitenlessen op landgoed Hackfort worden mogelijk gemaakt door enthousiaste gidsen van IVN, natuurouders, boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten, de leerkrachten van beide basisscholen én voor de onderbouw rijdende (groot)ouders.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink