Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Op pad met kinderen

Limburgse Molendag bij de Hompesche Molen

Limburgse Molendag bij de Hompesche Molen

0
Waar

Maasvallei

Vertrekpunt

Parkeerplaats Hompesche Molen

Molendijk 66107 AA Stevensweert (Maasgouw)

Kosten
Volwassen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis
Activiteit

Limburgse Molendag bij de Hompesche Molen

Bewonder de molen

Tijdens de publieksevenement staan de molenaars klaar om je de geheimen van deze prachtige molen te verklappen.

Met 37 meter is de Hompesche Molen de hoogste molen van Limburg. De molen telt in totaal zes verdiepingen; een souterrain met daarboven vijf molenzolders. Het monument is grondig gerenoveerd. Dat betekent nog geen werking van de maalinrichting, maar wel een boeiende uitleg van de renovatie en de historie door de vrijwillige molenaars. Als klappper kun je op de stelling genieten van het weidse uitzicht op de afwisselende omgeving van de molen in de Maasvallei. Natuurlijk gratis toegankelijk.

Historische parel

Natuurmonumenten is sinds 2014 eigenaar van de Hompesche Molen. Daar is zij zeer trots op en dat uit zich o.a. in de grondige renovatie die zij samen met o.a. de Gemeente Maasgouw heeft uitgevoerd. De molen kreeg een forse opknapbeurt, waarbij karakteristieke elementen werden hersteld en de molen zijn oude allure weer terug heeft gekregen. Een oude stal is gesloopt, muren en daken van de gebouwen zijn gerenoveerd en de maalinrichting is vernieuwd. In de molen is een eigen infopunt met Zandtovenmaar-film gerealiseerd. Naast het terraserf van de Brasserie is de Speelnatuur van OERRR aangelegd. De molenis een aantrekkelijk publiekspunt voor het RivierPark Maasvallei geworden.

Geniet van het gebied

De molen staat aan de rand van de Molenplas, een overblijfsel uit de grindwinning. Combineer het molenbezoek met een gebiedswandeling. We hebben een gedeelte van de route om de Molenplas dit jaar ook rolstoel-vriendelijk gemaakt. Zo kan iedereen de Molenplas beleven! Op de oevers van het gebied mag Moeder Natuur helemaal los gaan. Samen met de grote grazers ontstaat hier een weelderige procesnatuur waar talrijke vogelsoorten en de bever zich prima thuis voelen.

logo