Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bewoners blij met nieuwe natuur in de Maasvallei

11 juni 2021 | Kay Jans

Eerder toonde het natuuronderzoek ‘Maas in Beeld’ al aan dat het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei hard op weg is om een bijzonder natuurgebied in Europa te worden. Ook bewoners sluiten zich daar bij aan: ruim 90% van de inwoners hecht grote waarde aan de wilde riviernatuur en vindt dat de nieuwe natuur beschermd moet worden.

Grensmaasnatuur in ontwikkeling - Obbicht juni 2021

Die uitkomst volgt uit een uitgebreid onderzoek dat in april en mei is gehouden door Toerisme Vlaanderen en RivierPark Maasvallei onder inwoners van de 11 Maasdorpen aan zowel de Limburgse als Vlaamse zijde van de Grensmaas. Als beheerder van de nieuwe natuur aan Nederlandse zijde van de rivier zijn we maar wat trots op de enorme betrokkenheid van inwoners bij alles wat er groeit, bloeit en ontstaat langs de Maas.

Natuur om van te genieten

De enquête ging onder andere in op hoe bewoners de natuurontwikkeling langs de rivier beleven. 91% van de respondenten wil van de nieuwe natuur kunnen blijven genieten door er te wandelen of te fietsen en 69% vindt dat de natuurgebieden extra beschermd moeten worden tijdens het broedseizoen. De aantrekkelijkheid van het RivierPark Maasvallei wordt vooral gevormd door de natuur, zo blijkt. De nabijheid van de rivier scoort het hoogst (80%), gevolgd door aanwezige routestructuren, de rust en natuurgebieden en de veerpontjes (73-80%). Opmerkelijk is dat de aanwezigheid van diersoorten even hoogt scoort als horeca (70%).

Toerisme en recreatie

Het onderzoek vroeg bewoners ook naar hoe zij toerisme ervaren: 70% van de ondervraagden steunt de toeristische ontwikkeling van de Maasvallei zolang die de natuur en rivier respecteert. Zij staan positiever tegenover toerisme door gezinnen of individuele bezoekers, dan tegenover groepen of wielertoeristen. Dat sluit aan bij de struinnatuur die Natuurmonumenten nastreeft in haar gebieden en die zo kenmerkend is voor de Maasvallei. Wandelaars, liefhebbers van flora en fauna en rustzoekers kunnen hier eindeloos dwalen over kleine, platgetreden paadjes van grazers en mensen, óf via een eigen struinroute, en zo de wilde riviernatuur actief beleven.

Steun aan de natuur

Iets meer dan de helft van de inwoners wil zelf graag een steentje bijdragen aan het gebied, bijvoorbeeld door zwerfvuil te rapen op de oevers, bezoekers wegwijs te maken of door lid te worden van een natuurbeweging. Die tendens om ‘iets terug te doen voor de natuur’ zagen we afgelopen jaar ook terug in de cijfers van Natuurmonumenten zelf. In 2020 verwelkomden we een recordaantal nieuwe natuurliefhebbers. Meer dan 39.000 nieuwe leden en ruim 31.000 nieuwe kinderen van OERRR sloten zich bij ons aan.

Draag jij de Nederlandse natuur – of de natuur in de Maasvallei in het bijzonder – een warm hart toe en wil je meehelpen de natuur te beschermen?  Sluit je dan ook aan bij onze vereniging. Heb je interesse in een vrijwilligerswerk? Neem dan contact op via [email protected].

Meer informatie

Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je de volledige onderzoeksresultaten. Wil je meer weten over wat Natuurmonumenten als beheerder nastreeft in haar gebieden langs de Grensmaas? Download de kaart met de Natuurvisie 2016-2033. Kijk voor meer informatie over de natuurontwikkeling ook op www.grensmaas.nl en www.rivierparkmaasvallei.nl.  

Kay
Kay Jans