Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verbouwing bijgebouwen Hompesche Molen van start

19 december 2023 | Kay Jans

Om cultureel erfgoed te bewaren voor de toekomst, onderhoudt én exploiteert Natuurmonumenten haar gebouwen. In 2015 werd de Hompesche Molen in Stevensweert gerestaureerd. Nu krijgen de bijgebouwen een nieuwe bestemming. Na de kerstvakantie starten de verbouwingsactiviteiten.

Oude schuur Hompesche Molen

Naast de molen zelf maken ook het voormalige molenaarshuis en twee schuren onderdeel uit van het complex. Deze bijgebouwen kunnen nu niet optimaal worden benut. Zo is de vaste schuur niet in bruikbare staat en heeft de vrijstaande schuur beperkte mogelijkheden omdat deze niet geïsoleerd is en ook geen verwarming heeft. Natuurmonumenten gaat de bijgebouwen daarom aanpakken, zodat er meer mogelijkheden ontstaan voor het gastvrij ontvangen van bezoekers.

Schuren

De twee schuren worden multifunctionele ruimtes. De bestaande ondernemer – horeca de Hompesche Molen – gaat deze ruimtes huren en inzetten voor bijeenkomsten en het vieren van bijzondere momenten. Gasten blijven welkom voor een kop koffie met wat lekkers tijdens een wandeling of fietstocht, maar kunnen er straks ook terecht voor een trouwerij, jubileum, vergadering of bedrijfsfeest. Daarmee wordt de Hompesche Molen een ontmoetingsplek op een historische locatie midden in het groen.

Molenaarshuis

Ook het molenaarshuis wordt onder handen genomen. Op de begane grond komen onder andere nieuwe toiletten. De eerste verdieping van het molenaarshuis wordt zodanig aangepast dat er werk- en opslagruimte ontstaat voor vrijwilligers en personeel van Natuurmonumenten. De ambitie is om hier op termijn ook een ontvangstplek met informatiepunt voor bezoekers van de molen en de omliggende natuur in te richten.

Gefaseerde aanpak

Vanaf maandag 8 januari 2024 beginnen de werkzaamheden in de vaste, nu nog leegstaande schuur, en het molenaarshuis. Als alles volgens planning verloopt, zijn deze werkzaamheden in de loop van het voorjaar 2024 klaar. Aansluitend zal horeca de Hompesche Molen de schuur inrichten en in gebruik nemen. In de tweede fase is de vrijstaande schuur aan de beurt. De planning hiervoor is nu nog niet bekend.

Oude schuur Hompesche Molen vanaf binnenplaats

Zo ziet de vaste schuur er nu van binnen uit.

Uitvoering

Bouwbedrijf Coppes en Hees Installaties voeren de werkzaamheden uit. Zij werken van maandag tot en met vrijdag van circa 7.15 tot 16.00 uur. Tijdens de kerstvakantie wordt er niet gewerkt. Wel vinden dit jaar nog enkele voorbereidingen plaats, zoals het verder inrichten van de bouwplaats.

De verbouwingswerkzaamheden vinden binnen plaats. Toch kan er ook buiten enige hinder in de vorm van geluid- of stofoverlast ontstaan. Het parkeerterrein, de molen, het terras en speelnatuur blijven toegankelijk. Ook de horeca is tijdens de uitvoering gewoon open. 

Van start

De aannemer start met sloopwerk in de vaste schuur. Daarbij wordt onder andere de bestaande sparing in de tussenmuur vergroot om meer samenhang te creëren tussen de twee compartimenten waaruit de schuur nu bestaat. Het dak wordt thermisch en akoestisch geïsoleerd, met behoud van de bestaande spanten. Aan de binnenkant van het gebouw wordt het metsel- en stucwerk waar nodig schoongemaakt en hersteld. Er wordt een vloer gelegd en het comfort in de schuur wordt aanzienlijk verhoogd.

Meer info

Via de projectpagina houden we iedereen op de hoogte van de voortgang en actualiteiten.

Hompesche Molen met schuren

De molen met ervoor het molenaarshuis en de vaste schuur en rechts de vrijstaande schuur.

Kay
Kay Jans