Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Markdal

  Markdal

  Welkom in Markdal

  Het Markdal dankt zijn naam aan de beek De Mark, die door de weilanden ten zuiden van Breda stroomt. Een deel van De Mark heeft haar oorspronkelijke slingerende loop weer terug. De beek meandert nu weer door het landschap.

  Miranda Fieret
  Miranda Fieret

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Markdal

  Over het gebied

  Het Markdal dankt zijn naam aan de beek De Mark, die door de weilanden ten zuiden van Breda stroomt. Dankzij de inzet van Natuurmonumenten heeft een deel van De Mark haar oorspronkelijke slingerende loop weer terug. Aan weerszijden van de beek groeien wilgen en elzen.

  Ruimte voor de natuur

  Natuurmonumenten wil met andere natuurorganisaties de natuur in het Markdal weer alle ruimte geven. Daarom zijn ook langs de beek natuurlijke oevers gegraven. De kracht van het stromende water heeft op sommige plaatsen steile oevers uitgesleten waar ijsvogels en oeverzwaluwen nestelen.

  Wintertaling

  Wintertaling

  Wandelen door het Brabantse Markdal

  Maak een uitgestippelde wandeling door het Markdal. Het startpunt van dit ommetje is bij de St. Jacobskapel te Galder; hier is parkeergelegenheid.  download het kaartje met de beschrijving.

  Planten komen terug

  De bemeste bovenlaag is van de weilanden afgegraven. Karakteristieke planten als dwergbies en blaartrekkende boterbloem zijn daardoor spontaan opgekomen. ’s Winters zie je Canadese ganzen en wintertalingen in het Markdal. Een deel van het jaar grazen koeien in de weilanden langs De Mark.

  Wat kun je nog meer doen in het Markdal?

  Bij de brug over de beek aan de Markweg, vlakbij de Belgisch grens, is een picknickplaats met een informatiebord. Het is een mooi beginpunt voor een wandel- of fietstocht door het Markdal.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid