Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Zandkes

Zandkes

Welkom in Zandkes

Natuurgebied Zandkes is een kleine brakke polder, gelegen tussen de oude en nieuwe waddendijk aan de oostzijde van Texel. Door de aanwezigheid van drie ondiepe waterplassen is het een paradijs voor veel wad- en weidevogels. Vanaf het fietspad op de oude zeedijk kun je de natuur bewonderen.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Zandkes

Over het gebied

Ondiep paradijs voor vogels

De ondiepe waterplassen maken het natuurgebied geliefd bij steltlopers en eenden. Waar de meest noordelijke plas is ontstaan bij een dijkdoorbraak in 1595, is de middelste plas speciaal gegraven voor de vogels. Wadvogels zoals de kluut en de bontbekplevieren gedijen hier goed. De zuidelijkste plas is een leemput waar in de jaren dertig leem werd uitgegraven om de oude zeedijk te versterken.

Het grasland rond de plassen wordt pas gemaaid als de jonge weidevogels vliegvlug zijn (na 15 juli).

Tureluur - Zandkes - Texel

Tureluur

Planten in Zandkes

Omdat het zoute zeewater onder de zeedijk doorsijpelt is er een grote variatie aan vegetatie in het natuurgebied. Het zeewater vermengt zich met zoet regenwater waardoor je zowel zoet- als zoutwaterplanten ziet in Zandkes. De zeeaster, een zoutwaterplant, staat in de periode van juli tot september prachtig in bloei. Je vindt hier ook grote ratelaar, riet en zeekraal.

Zeeaster

Zeeaster

Wat kun je in het natuurgebied doen?

Het natuurgebied is niet toegankelijk, maar wel goed te overzien vanaf de IJsdijk en het fietspad over de oude waddendijk. Volg onze fietsroute (32 km) en je komt langs Zandkes.

Hoe is Zandkes te bereiken?

Even ten noorden Oudeschild ligt het natuurgebied Zandkes. Volg vanuit Oudeschild de IJsdijk, ter hoogte van natuurgebied Dijkmanshuizen ligt Zandkes aan je rechterhand.

Zandkes

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Zandkes

Nieuws

Direct naar