Ga direct naar inhoud
Terug

Rondje Mookerheide

Waar: Mookerheide

Rondje Mookerheide
1 uur 0
3 km

Over de route

Maak een leuk rondje over de Mookerheide en geniet van het uitzicht. Waar vanaf half augustus de heide in al zijn pracht en praal paars kleurt.

 • De route wordt aangegeven met rode pijltjes en is 3 kilometer lang.
 • Zorg dat je goed ter been bent, want het gebied is erg reliëfrijk.
 • TIP: Vind je 3 kilometer te kort? Je kunt ook doorsteken naar de Jansberg (paarse route) of plak er de blauwe  Herrendalroute (ook 3 kilometer) aan vast. Ook is het mogelijk de Bisseltroute vanaf de parkeerplaats te volgen richting Landgoed Mookerheide. Deze is 6,2 kilometer.

Waar kun je starten

Mookerheide uitzicht
Startpunt

Parkeerplaats Papenbergseweg - Mendozaweg

parkeerplaats van Natuurmonumenten op de kruising van de Papenbergseweg en de Hendrik van Nassaulaan in Mook

  Wat kom je onderweg tegen?

  Zandhagedis

  1. Uitgestrekte heide

  Vaak spreken we over de Mookerheide als het hele gebied inclusief de Heumense- en Mookerschans. Dit is heel logisch, als je bedenkt dat de heidegebieden vroeger allemaal met elkaar verbonden waren: het was één groot heidegebied. Maar in de loop der jaren zijn overal bossen gegroeid en is het heidegebied gesplitst in de Heumense schans, de Mookerschans en op deze plek: de Mookerheide.

  Natuurmonumenten verbindt de heidegebieden weer met elkaar, zodat dieren als de zandhagedis en gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel, om zich te kunnen voortplanten en verder te verspreiden.

  Bloeiende struikheide

  2. Vergezichten

  Geniet hier even van het uitzicht over het glooiende landschap. De heide die je hier ziet, is de struikheide. Deze heide is niet alleen spectaculair om te zien, maar vormt ook het leefgebied van veel bijzondere planten en dieren. 

  Ree, zandhagedis, nachtzwaluw, roodborsttapuit en gladde slang komen hier allemaal voor. En rond augustus staan de heidestruiken in bloei, dan wordt het gebied bedekt met een prachtig paars tapijt!

  Uitzicht Mookerheide

  3. Tienduizenden jaren oud

  Op deze plek beleef je heel goed het glooiende landschap. In de voorlaatste ijstijd duwde een gigantische ijsmassa het land op tot een stuwwal. Zelfs rivieren die altijd van zuid naar noord liepen, veranderden hun loop. Omdat zij niet door de ijsmassa's en stuwwal heen konden bogen zowel de Waal, Rijn en Maas af naar het westen. 

  Zo’n 50.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd, kwam er geen enkele massa landijs meer zover zuidelijk. Maar de grond was nog wel bevroren en al het smeltwater van het smeltende ijs kon niet wegzakken.

  Er ontstonden gigantische modder- en waterstromen, die dalen in het landschap sleten. Zo ontstond het vooral in Limburg bekende heuvelachtige landschap, wat dus eigenlijk een landschap van dalen is!

  Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Vliegen met drones niet toegestaan

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  • Houd rekening met grote grazers

  • Openbaar vervoer

   De bus stopt in Mook op de Rijksweg, vanaf daar loop je via de Mortel en de Papenbergseweg het gebied in. De route is onderaan bij het klaphek op te pakken.
  • Met de auto

   Je vindt de Mookerheide ten oosten van Mook. Volg vanaf het centrum de bordjes Mookerheide. Gratis parkeren nabij de kruising Papenbergseweg, Hendrik van Nassaulaan. Inrijden via de Bracamonteweg.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes