Ga direct naar inhoud

Open Monumentendag: Neem een kijkje in Molen de Onrust - Naardermeer

Open Monumentendag: Neem een kijkje in Molen de Onrust - Naardermeer

Waar

Naardermeer

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Open Monumentendag: Neem een kijkje in Molen de Onrust - Naardermeer

Met vier imposante wieken en fraaie rieten kap staat hij bij het Naardermeer: meermolen De Onrust. De tweehonderd jaar oude poldermolen heeft nog altijd een belangrijke functie, want hij regelt het waterpeil van dit natuurgebied. Kom een kijkje nemen tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en het molenaarsteam.

Geschiedenis van mislukte droogmakerijen

Men heeft in het verleden meermaals geprobeerd het Naardermeer droog te malen. Maar de kracht van het water op deze plek is te groot. De Onrust werd in 1809 gebouwd om het samen met twee andere molens weer te proberen. Maar dat mislukte en bij het einde van de droogmakerij in 1854 bleef alleen De Onrust behouden. En kreeg een nieuwe functie: nu regelt de oude molen het waterpeil van het Naardermeer, puur en alleen op windkracht.

Neem een kijkje in de 200 jaar oude molen

Bezoekers zijn dit weekend van harte welkom voor een ontmoeting met de meermolen en zijn molenaarsteam. Het enthousiaste en kundige team vrijwillige molenaars vertelt je alles over het reilen en zeilen van de molen. Het is een spectaculaire ervaring om in de molen omhoog te gaan! Alles is van hout, de planken, de balken en ook de hele machinerie om via de wieken bovenaan, het scheprad beneden aan het draaien te krijgen.

Ontdekkingstocht voor kinderen

Ooit heeft er groot gezin in de molen gewoond en het is leuk om nu nog te kunnen zien hoe klein de ruimtes zijn waarin ze woonden en leefden. Vooral voor kinderen is het spannend om in de molen in al die kleine kamertjes te kijken en elk trapje op te klimmen. De molenaars geven je met veel plezier een rondleiding.

Bezoekadres van de molen: Boezemkade 3, 1399 PK - Muiderberg

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid