Ga direct naar inhoud
Nieuws

Prachtige rietvogels weer ‘op stek’ in het Naardermeer

18 april 2023 | Angelique Aerts

Het is echt voorjaar in het Naardermeer. Blauwborst, rietgors en de prachtige purperreiger zijn gezien. Na een lange reis vanuit Afrika, zijn ze weer terug in Nederland om in het riet van het Naardermeer te broeden. Dit geeft kleur aan het riet!

Blauwborst

“De vogeltrek is een bijzonder fenomeen. Bijvoorbeeld de blauwborst, een vogeltje van 13 cm en dan zo’n lange reis. Ze vliegen ongeveer 3.000 kilometer naar Nederland”, aldus boswachter Angelique Aerts van Natuurmonumenten. De boswachter heeft de blauwborst zelf weer gezien afgelopen week.

Kleur in het riet

De blauwborst is een kleine zangvogel met een prachtig iriserend blauw verenkleed op zijn borst. De vogel komt voornamelijk voor in moerassen en natte gebieden en staat bekend om zijn opvallende zang. “Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren is het mannetje blauwborst niet alleen prachtig om naar te kijken, ook zijn lied is heerlijk om naar te luisteren”, vertelt boswachter Angelique enthousiast.

Overigens hoef je je blik niet alleen op het riet te richten om de vogel te zien. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst namelijk op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de band van roestrode / oranje staartveren ziet.

Tip van de boswachter

Boswachter Angelique tipt: “Er zit een mannetje langs het wandelpad naar uitkijkpunt de Muggenbult vanaf de entree bij het Naardermeer. Vooral bij zonnig weer vliegt hij op uit het riet en kun je ‘m zien en horen. Wil jij meer tekenen van de lente in het riet ontdekken? Wandel de korte route naar de Muggenbult of het rondje Naardermeer van 19 kilometer. En neem zeker je verrekijker mee!’

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts