Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verhaal van otter steeds meer te beleven rond Naardermeer

29 september 2022 | Angelique Aerts

De otter is een fantastisch dier in het Naardermeer. Maar moeilijk te zien. Daarom verwerken we mooie verhalen over dit prachtige dier op ons erf en in onze activiteiten; zodat je ‘m toch ‘kunt beleven’. Met de hulp van het project Otterparadijs Naardermeer van de Nationale Postcode Loterij hebben we deze week een gloednieuwe Otterwand kunnen plaatsen op het erf van Stadzigt. En meer volgt volgend jaar!

Opening Otterwand Naardermeer

Boswachter Angelique Aerts: ‘De toekenning van dit project heeft ons enorm geholpen om samen met Provincie Noord-Holland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht concrete plannen te gaan maken voor uitbreiding van leefgebied van bijzondere soorten van het Naardermeer. Komend jaar starten we met het vernatten van grond direct aan het kerngebied, waardoor soorten zoals purperreiger en otter meer leefgebied krijgen.’ Dit is broodnodige natuurontwikkeling voor het Naardermeer dat aan alle kanten onder druk staat.

Otterwand en Otterpad

De otter wordt sinds 2017 weer in het gebied gezien. Hoewel je ‘m zelden ziet, zegt het voorkomen veel over soortenrijkdom in en kwaliteit van de natuur in het Naardermeer. Om al die soorten een geschikte plek te blijven geven, is een natuurlijkere schil om het Naardermeer hard nodig. ‘De otter spotten vraagt om een behoorlijke dosis geluk, maar we kunnen wel aansprekende verhalen vertellen over de dit grote zoogdier. De Otterwand op het erf is het begin, volgend jaar volgt de ontwikkeling van een Otterpad in de Hilversumse Bovenmeent. ‘Zo kunnen we het verhaal van de otter bij jong en oud brengen. Deelnemers van de Nationale Postcode Loterij bedanken we dan ook hartelijk!’

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts