Molen de Onrust staat in de steigers

In het Naardermeer wordt de natuur met natuurlijke kracht onderhouden. De 211 jaar oude molen regelt het waterpeil van dit bijna 700 ha grote moerasgebied. Nu staat de molen in de steigers. Het onderhoud is nodig, zodat de molen ook in de toekomst kan blijven draaien.

Molen de Onrust

Onmisbaar voor het Naardermeer

Molen de Onrust heeft een onmisbare rol in de waterhuishouding in het Naardermeer. In het gebied is water cruciaal voor al het moerasleven. In de winter maalt het scheprad van de molen het overtollige water weg in de richting van rivier de Vecht. In warme periodes verdampt het water in het Naardermeer. Dan moet er juist water ingelaten worden om een goed peil te handhaven. Vroeger ging dat heel eenvoudig: via de sluisdeur in de molen liet men Vechtwater binnen. Nu doen we dit niet meer. Een waterzuiveringsinstallatie haalt eerst de fosfaten uit het rivierwater. Het schone water stroomt daarna het Naardermeer in.

Molen de Onrust

Molen de Onrust

De molen staat droog

In april en mei wordt er gewerkt aan de waterlopen van de molen. Om overal goed bij te kunnen staat de molen `droog`. Hierdoor kun je nu in de waterlopen van de molen kijken, wat je normaal gesproken niet ziet omdat die gevuld zijn met water. Het Scheprad krijgt nieuwe bladen en de kozijnen van de Wachtdeur worden vernieuwd. Als kers op de taart wordt ook de Kroosbrug vernieuwd. Met deze werkzaamheden zorgen we ervoor de Molen de Onrust ook in de toekomst de natuur in het Naardermeer kan blijven onderhouden. 

Digitale rondleiding

In verband met Corona en de bijbehorende maatregelen is het helaas niet mogelijk om Molen de Onrust te bezoeken tijdens de werkzaamheden. Maar molenaar Thon heeft een filmpje opgenomen waarbij hij een kortje rondleiding geeft langs het onderhoud.

Molen de Onrust in de steigers

Kijk voor meer informatie over de molen op de pagina van Molen de Onrust. Wil je meer weten over het Naardermeer? Kijk dan hier.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo