Ga direct naar inhoud

Onderduikershol Nationaal Park Drents Friese Wold

Onderduikers verbleven in de Tweede Wereldoorlog in deze geheime schuilplaats totdat verraad daar een einde aan maakte. Het onderduikershol, genaamd 'de wigwam' werd in 1954 en 1994 gerestaureerd vanwege de grote aanloop.

Onderduikershol Nationaal Park Drents Friese Wold

De Wigwam

Knokploeg Diever bouwt dit schuilhol in het dennenbos van Berkenheuvel in de winter van 1943-1944. Ze graven een zandheuvel uit, bekleden wanden en plafond met dennenstammen en dekken de schuilplaats weer af met zand. Een van de leden van de knokploeg leest veel indianenverhalen en zo komt 'De Wigwam' aan zijn naam. Van hieruit onderneemt de verzetsgroep allerlei illegale activiteiten. Ook verblijven er soms geallieerde piloten in het hol. Aan deze activiteiten komt een abrupt einde op 22 november 1944.

Gedenksteen Onderduikershol

Gedenksteen Onderduikershol

Veelbezochte plek

De Duitsers overvallen de verraden schuilplaats en vernielen het onderkomen met een handgranaat. De vier dan aanwezige verzetsstrijders overleven de oorlog niet. Al in 1945 herstellen oud-illegale werkers het onderduikershol. Ter nagedachtenis plaatsen ze een gedenksteen voor de gevallenen. Sindsdien is 'De Wigwam' een veel bezochte plek. Het hol blijkt niet bestand tegen de vele aanloop en er zijn restauraties nodig in 1954 en 1994.

Gerestaureerd

Bij de laatste restauratie is de oorspronkelijke ruimte zoveel mogelijk hersteld. Er is wel gekozen voor een minder kwetsbaar materiaal. Om het onderduikershol ook voor de toekomst te behouden is het oorspronkelijk houten binnenwerk in beton uitgevoerd.

  • Bouwjaar: 1943-1944
  • Architect: Onbekend

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid