Ga direct naar inhoud
Nieuws

Plantloon krijgt nog meer karakter

16 september 2016 | Sander Verwoerd

Landgoed Plantloon, een onbekender deel van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, kenmerkt zich door lange lanen en herbergt een turfvaart die veel betekend heeft voor de economie van vroeger.

Plantloon krijgt nog meer karakter

Wie nu door landgoed Plantloon wandelt, loopt door lange lanen met aan weerszijde bomen die op een gelijkmatige afstand langs elkaar staan. “Deze lanen geven het landgoed karakter en zijn een mooie erfenis van het verleden,” vertelt Jan Brabers, boswachter bij Natuurmonumenten. Om de lanen zo mooi te houden, gaat de natuurorganisatie bomen in en achter de laan kappen. “Zo blijft de laan regelmatig en krijgen de bomen die overblijven, de kans om uit te groeien tot giganten met een indrukwekkend bladerdek”.

Historie herleeft weer

Ook een deel van de turfvaart wordt in ere hersteld. Deze vaart is meer dan 200 jaar gebruikt om turf af te voeren. De vaart liep van 's-Gravenmoer tot Den Bosch, maar is nu alleen nog maar zichtbaar op Plantoon. Arbeiders trokken vanaf de kant de platte boten voort waarop de turf werd vervoerd. “Nu staan er langs een deel van de vaart een rij bomen, waardoor deze geschiedenis nauwelijks zichtbaar is. Door de bomen te verwijderen, laten we de historie weer herleven,” legt boswachter Jan enthousiast uit.

Een rijkdom aan leven

Natuurmonumenten grijpt de werkzaamheden ook aan om meer variatie in het bos te krijgen. De natuurorganisatie wil dat meer soorten dieren en planten zich thuis voelen in Plantloon. “Door open plekken te maken en dominante soorten zoals de Amerikaanse Eik te verwijderen, krijgt het bos de kans om zich te verjongen. En in een jong bos voelen andere dieren zich weer thuis dan in een oud bos,” verklaart boswachter Jan.

Gebied blijft toegankelijk

De werkzaamheden starten in september en duren een aantal weken. In die periode kunnen wandelpaden in het gebied afgesloten zijn, met uitzondering van de toegangswegen naar de woningen. Deze blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Paden kunnen ook slechter toegankelijk zijn. “We proberen de overlast uiteraard te beperken en na afloop knappen we de paden weer op. Het is helaas lastig te voorspellen hoe lang de werkzaamheden exact gaan duren, want dit hangt af van de weersomstandigheden.”

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd