Ga direct naar inhoud
Nieuws

Weer 3 jonge raven uitgevlogen in de Loonse en Drunense Duinen

27 juni 2023 | Irma de Potter

Wie in de Loonse en Drunense Duinen wandelt en hoog boven zich in het luchtruim 5 grote zwarte vogels waarneemt, ziet zeer waarschijnlijk het kersverse ravengezin. Een aantal weken terug zijn er weer drie ravenjongen geboren. En dat was na een mislukt broedsel vorig jaar toch een hele opluchting.

raaf

Vijfde broedsucces in zes jaar

“De jonge raven blijven tot de winter bij hun ouders en worden dan verstoten”, vertelt Kees Kraneveld, van de roofvogelwerkgroep Loonse en Drunense Duinen. Zij inventariseren alle roofvogels in het gebied, maar volgen ook al 6 jaar lang de raven op de voet. “In 2017 deden wij de eerste waarneming van twee raven in de duinen en het werd ook meteen een succes”, aldus Kraneveld.

Nijlgans kraakte ravennest

“Behalve vorig jaar dan, toen de leg mislukte. Wij vermoeden dat een nijlgans de boosdoener is geweest, want deze exotische ganzensoort kraakt nesten hoog in de boom om daar zelf te gaan broeden. Bij onderzoek met een camera, troffen wij een nijlganzenei naast een ravenei en een dood ravenjong aan. Gelukkig heeft het ravenkoppel de ganzen dit jaar buiten de deur weten te houden. Bij het ringen van de ravenjongen in mei, was duidelijk dat het sterke doorvoede jongen waren. De zwaarste had een gewicht van net over een kilo”.

Nest met ravenjongen

Het nest met 3 ravenjongen in 2023.

Eeuwige trouw

Raven zijn monogame vogels en blijven hun partner en ook hun broedgebied trouw. “Toch is het wel opvallend dat het in de duinen nog steeds bij dit ene koppel is gebleven”,  vervolgt Kees Kraneveld zijn verhaal. “Je zou verwachten dat er ruimte en voedsel genoeg is voor meer raven. Zo is de afvalstort van de Spinder tussen de duinen en Huis ter Heide een waar voedselparadijs voor raven. Raven zijn echte alleseters, die vruchten, zaden, insecten, jonge vogels en andere kleine dieren eet, maar bovenal echte aaseters zijn. Ze ruimen dode reeën en andere dode dieren op en vervullen dus een hele belangrijke functie in de voedselketen. De ravenjongen die worden verstoten zijn allen geringd en zijn dus door waarneming van hun pootringen te volgen. Zo weten wij dat er een ravenjong van 2021 in Drenthe is teruggezien en er zijn ook jongen aangetroffen in het safaripark de Beekse Bergen, wat natuurlijk een snelbuffet is met al die kadaverresten in de sectie van de leeuwen en jachtluipaarden.”

Hoe herken je de raven

Als je deze zomer omhoog kijkt en vijf grote zwarte vogels ziet vliegen, ongeveer zo groot als een buizerd en met een waaiervormige staart, dan zijn het bijna zeker de raven. Net als roofvogels zweven ze graag op de thermiek naar grote hoogte en dat zie je kraaien niet doen. En zijn roep van krokk krokk krokk lijkt heel diep uit zijn keel te komen.

Irma de Potter
Irma de Potter