Nieuws van de boswachter

Op tour met Jac P Thijsse

01 juni 2018 | Jowien van der Vegte

Ken jij Thijsse? In deze fiets- en wandeltocht treed je in de voetsporen van Jac. P. Thijsse. Deze eerste natuurbeschermer van Nederland heeft grote invloed gehad op het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Met een deskundige gids ga je terug in de tijd, door de duinen en langs oude woningen van Thijsse en de heemtuin Thijsse’s Hof. Tussendoor geniet je van een heerlijke biologische lunch.

Jac P Thijsse

Jac P. Thijsse (1865 – 1945) wordt beschouwd als de grondlegger van natuurbescherming en –educatie in Nederland. Hij is een van de oprichters van Natuurmonumenten. Thijsse probeerde mensen op een positieve en soms ludieke manier in contact te brengen met de Nederlandse natuur. Hij wist een breed publiek aan te spreken en heeft vele veelgelezen natuurboeken geschreven. Misschien heb je wel eens van de Verkade albums gehoord?

Thijsse heeft een rijke historie in en rondom Nationaal Park Zuid-Kennemerland: hij heeft in Bloemendaal gewoond, er les gegeven, het Thijsse’s Hof ingericht en ligt er ook begraven. In het Nationaal Park danken vele bijzondere plekken hun naam aan Thijsse. Ook heeft hij een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van het natuurlijke duinlandschap. Tijdens de Thijsse Tour word je meegenomen terug in de tijd van Thijsse, treed je in zijn voetsporen en komt de natuurhistorie weer tot leven!

De fiets- en wandeltour

De start is om 10.30 uur bij het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen. Hier kun je voorafgaand aan de tour een kopje koffie drinken in het Duincafé. Het eerste gedeelte van de Thijsse Tour wordt per fiets afgelegd. Al fietsend wordt je onder begeleiding van een gids meegenomen in de bijzondere historie van Thijsse rondom het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Je passeert o.a. oude woonhuizen, markante plekken en bezoekt het Thijsse’s Hof.

Na genoten te hebben van een heerlijke biologische lunch in het Duincafe ga je met de gids op pad in het Nationaal Park. Al wandelend kom je steeds meer te weten over de historie van Thijsse. De gids vertelt en laat zien wat de invloed van Thijsse op het natuurlijke duinlandschap is geweest. De wandeling eindigt rond 15.30 weer bij het bezoekercentrum. Het Duincafé is open tot 17:00 dus je kan nog even lekker naborrelen.

Biologische lunch

De deelnemersbijdrage voor de Thijsse Tour is € 17,50. Hiervoor krijg je een unieke natuurhistorische belevenis onder begeleiding van een deskundige gids en tussendoor kan je genieten van een heerlijke biologische lunch, een lopend buffet met broodjes gezond en drankjes.

De Thijsse Tour wordt aangeboden als natuurarrangement. Dit betekent dat je als deelnemer letterlijk investeert in de natuur! Een deel van de deelnemersbijdrage komt ten goede aan activiteiten op het gebied van natuurgerichte educatie en recreatie.

Aanmelden en tips

  • De Thijsse Tour wordt tweemaal per maand aangeboden in lente, zomer en herfst op een woensdag of een vrijdag. Kijk in de activiteitenkalender van Nationaal Park Zuid-Kennemerland
  • Of doe een groepsaanvraag met het aanmeldingsformulier.
  • Het minimale aantal deelnemers is 8 en het maximale aantal deelnemers is 15.
  • Houd er rekening mee dat de Thijsse tour bestaat uit zowel een fiets- als wandeltocht in hellend duinlandschap. Zorg voor een goede fiets en evt. een flesje water.
  • Je kan zelf voor een fiets zorgen of een fiets huren bij het bezoekerscentrum. Dit geef je aan in het aanmeldingsformulier.
  • In overleg met de gids en de groep kan het programma iets opgerekt of ingekort worden.

De Thijsse Tour is ontwikkeld door Adviesbureau De Natuurmakelaar in opdracht van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en in samenwerking met IVN Zuid-Kennemerland en Stichting Thijsse’s Hof.

Thijsses Hof
Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo