Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter John - Gezin

10 oktober 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Gezin

De natuur is altijd in beweging. In het voorjaar zoeken dieren en vogels een partner of hebben die voor het leven. Vele van hen hebben meerdere gezinnen in een jaar. Dit verhoogt het voortbestaan van de soort, omdat veel jongelingen in het eerste jaar sneuvelen. Dan komt voor degene die overleven de dag dat ze op eigen benen moeten staan. Hardhandig worden ze, zoals bijvoorbeeld de vos, het territorium uitgezet of simpelweg in de steek gelaten. Voor deze kinderen van de natuur breekt een moeilijke en harde periode aan waarin er nogmaals een aantal het niet redden. Wij mensen beleven het gezin op een andere manier. Traditioneel en het liefst voor het leven. Maar wat is een gezin eigenlijk? Voor mij een situatie waarin iedereen een plek heeft en zich thuis voelt. Hoe verschillend de karakters ook zijn. Soms komt er bedoeld of juist onbedoeld een einde aan een bestaand gezin. Een pijler verdwijnt ‘zomaar’ onder een bestaande constructie vandaan. Is dit dan het einde van het gezin? Zeker niet! Wat ik al zei; je kunt op alle manieren gezin zijn. Alleen of samengesteld. Zolang het thuisgevoel, de eigen plek en de genegenheid voor elkaar maar niet ontbreekt. Dan ben je een gezin.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter