Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter John - Herstel

24 september 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Herstel

Naast alle werkzaamheden die worden uitgevoerd door vrijwilligers, rietsnijders en medewerkers van Natuurmonumenten om de Nieuwkoopse Plassen zo mooi mogelijk te houden, vinden er op dit moment ook nog andere werkzaamheden in het gebied plaats. Een project om 20 hectare af te plaggen om bijzondere plantensoorten te behouden die, zeg maar, onder de voet gelopen worden door anderen. Deze maatregelen worden niet zomaar genomen en vragen een gedegen voorbereiding. Niets is eeuwig, het plassengebied in huidige vorm, maar ook wij niet. Het is onvoorstelbaar hoe de natuur herstelt nadat de kraan op het perceel is vertrokken. Herstellend vermogen. Aangekondigd of van het ene op het andere moment kan je leven veranderen. En dan? Dan sta je aan het begin van iets nieuws, vaak met pijn en verdriet. Maar ook wij hebben een herstellend vermogen. Dat is leven. Zoals het riet na een ingrijpende gebeurtenis weer uitloopt en gaat groeien. Een nieuw leven, een nieuw begin. Omdat we niet wisten, niet weten en toch moeten. Zoals alle leven is het leven om geleefd te worden; de moeite is het meer dan waard om geleefd te worden en te genieten van alles wat het leven te bieden heeft.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter