Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter John - Schraal

24 oktober 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Schraal

Veel hooilanden in de Nieuwkoopse Plassen worden in de zomer of nazomer gemaaid. Dit alles heeft tot doel om te verschralen; de grond te verarmen. Dit klinkt misschien wat negatief, maar op voedingsarme hooilanden krijg je de mooiste en vaak ook meest zeldzame bloemen en planten in het voorjaar. Dit wordt altijd enorm gewaardeerd bij passerend en fotograferend publiek. We vinden het allemaal prachtig en je hoort niemand klagen. Maar als je als mens - net als ik - iets ‘schraler’, zeg maar slanker bent, dan krijg je ineens een heel ander verhaal. Dan vindt men je vaak mager en daar hebben mensen kennelijk moeite mee. ‘Je ziet er een beetje naar uit.’ ‘Gaat het wel goed? Je bent ook zo mager.’ ‘Je moet echt meer eten!’ Dat zijn echt leuke dingen om te horen voor degene die toch al over een korte broek twijfelen vanwege een soort Pinokkio-syndroom. Maar draai het nu eens om. ‘Wat is er met jou? Zo, jij bent aangekomen. Je moet eens wat minder eten!’ Dat is, en volkomen terecht een belediging. Misschien moeten we elkaar eens laten zoals we zijn. Dat we accepteren dat er soms iets meer, maar ook soms iets minder nodig is om het goed te krijgen. Dat lijkt mij respectvol en voor eenieder fijn.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter