Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter John - Sint

05 december 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John

Sint

Op dit moment wordt er in veel huizen driftig gezongen. Vol overgave voor de kachel of openhaard, maar in de meeste gevallen voor de radiator. Je moet wat. Hoopvol wachtend op de Sint opdat hij ons huis niet stilletjes voorbij rijdt. Tegenwoordig kennen we het verschijnsel dat de Goedheiligman te laat kan komen. Iets met post. Dat ligt niet aan de Sint, maar aan de moderne tijd met zijn eigentijdse problemen. De meeste natuurgebieden in ons land hebben geen adres, terwijl er wel heel veel, soms zeer zeldzame, bewoners wonen. Maar al te vaak rijden we - niet stilletjes - voorbij en vergeten we naar al het moois om ons heen te kijken. We zijn druk! De Sint heeft een pijnlijke overeenkomst met de natuur. Als wij niet meer aan ze denken, sterven ze allebei een stille dood. Als we losraken van de natuur en onze oorsprong, is er op een gegeven moment geen leven meer mogelijk en sterft de natuur langzaam maar zeker uit. Einstein beweerde dat als de bijen uitsterven de wereld zou vergaan. Zover is het nog niet. Het kan nog. De Sint kan met zijn collega, voorheen knecht, blijven komen op zijn paardje. En zonder lichtvervuiling kan dat ook in donkere nachten. Fijne Sinterklaasavond!

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter