Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter John - Vast

21 november 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John

Vast

Ooit zag ik in natuurgebied Lusthof de Haeck een uil bungelen in een boom. De onfortuinlijke vogel zat vast aan een vislijn en wapperde als wasgoed in de wind. Na een hachelijke onderneming wist ik de vogel te bereiken. Twee meter boven het water, in een dunne boom. Ik trok het snoer door en kwam met een uil aan een lijntje naar beneden. Ik had optelevisie wel eens gezien dat een uil op zijn rug stil blijft liggen. Zo gezegd zo gedaan. Ik parkeerde de uil op mijn jas en sloeg de helft van de jas er overheen. Bij de tweede helft kwam plots de klauw van de uil tevoorschijn. De nagels verzonken vast in mijn vinger. Je kunt blijven staan, maar ik koos ervoor om het los te trekken. Huisarts gebeld voor de tetanusprik die reageerde met: “Wat heb je nu weer?” Niet alles gaat vanzelf. Soms moet je opboksen tegen iets of iemand die tegen alle redelijkheid en fatsoen in, in het voordeel blijkt te zijn. Dan is het moment van volharding aangebroken. Vasthouden dus. Dit gaat in de praktijk heel goed samen met een omhelzing. Het gevoel van niet alleen zijn en de kracht vinden om door te gaan om het uiteindelijke doel te bereiken. Dan gaat het zoals onze zuiderburen zeggen: “Dat gaat ‘zeker en vast’ goedkomen!”

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter